zaterdag 23 januari 2010

Als mijn koe een kat was...


...dan kon ik ze melken onder de stoof. De nieuwsberichtgeving wordt overspoeld door doemberichten uit Haïti, door benefietactie's ten voordele van Haïti én door de bekentenissen die Rony Janssens al dan niet aflegt. Met andere woorden, er is de laatste tijd weinig interessant regionaal nieuws.

Voor onze krant geeft dat weinig problemen, omdat onze doelgroep veel kleiner is dan de papieren kranten én omdat wij onze krant niet moeten verkopen, ze staat gratis online. De papieren kranten echter, die moeten leven van de adverteerders, moeten zien dat dagelijks hun krant gevuld en gedrukt geraakt, en daar wringt het schoentje. Het nieuws wordt “uitgevonden”.

Gisteren las ik in de Gazet van Antwerpen volgende titel: “Regularisaties leiden tot langere wachtlijsten voor sociale woning”. Als men het artikel dan verder gaat lezen, klopt er van die titel geen jota meer. Pure stemmingmakerij gebaseerd op verwachtingen. Eigenlijk zelfs een beetje volksopruierij door nu al te gaan zeggen dat de geregulariseerden in Antwerpen massaal sociaal gaan huren, zodat de autochtonen op wachtlijsten van vier jaar komen te staan. Op die manier kan een hond met een rok aan ook een krant vullen.

In bijna alle kranten tien tot twintig artikels over de nakende sluiting van Opel Antwerpen. Weer een vorm van bladvullerij, want de essentie kan in één artikel worden samengevat.

Kijk, een krant wordt niet gevuld met veronderstellingen, voorspellingen en gissingen, maar met feiten. Als het nu anders is, is dat alleen te wijten aan de adverteerders, zonder wie de grote kranten niet kunnen leven.

De trieste keuze tussen geld en overleven of kwaliteit en sterven...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten