woensdag 27 januari 2010

één en VTM-inzamelactie "Red Opel"...


Vlaams minister-president Kris Peeters wil dat alle politieke partijen in het parlement de partijbelangen naast zich neerleggen en constructief samenwerken rond het dossier-Opel Antwerpen. Die wens drukte de CD&V'er maandagmiddag uit tijdens het debat in het Vlaams parlement.

Peeters wil alvast nog niet weten van een definitieve sluiting van de fabriek in Antwerpen. "We geven ons nog niet gewonnen", zei hij strijdvaardig, al wil hij "niemand valse hoop geven".

Ook na het weekend blijft Peeters erg teleurgesteld in de houding en de beslissing van de top van General Motors om de fabriek in Antwerpen te slachtofferen. Opel Antwerpen is volgens Peeters nog steeds een performante fabriek en GM kwam terug op eerder gemaakte beloftes.

Maar mijnheer Peeters toch, heb je dan nog niet door dat je tegen multinationals niets kan beginnen? Bij die bedrijven gaat het enkel om de winst. En hoe groter de winst, hoe beter. De werknemers komen pas ver daarna. Beloftes maken voor dat soort van bedrijven zeker geen schuld.

Moest Europa nu met één mond spreken en zeggen dat GM geen geld krijgt als ze één Europese vestiging sluiten, dan zou je nog enige kans maken. Maar helaas voor de werknemers van Opel Antwerpen is Europa een veelkoppige draak die spreekt uit vele monden. Daar kan België al niet tegen op, wat zou Vlaanderen alleen daar iets tegen kunnen doen.

Er is nog maar één mogelijkheid, hopen dat alle vakbonden in alle Europese vestigingen geen wagens meer laten vertrekken. Maar die hoop is klein omdat het werkvolk in andere vestigingen hun job wil behouden. Begrijpelijk, maar ook wel jammer dat de bedrijven het keer op keer winnen van de werknemers.

Helaas hebben we in ons land geen ervaring met revoluties of het zou de schildpadrevolutie moeten zijn. Als het zo doorgaat met al die ontslagen gaan sommigen nog spijt krijgen dat ze geld aan Haïti of aan Music for Life hebben gegeven.

Gaan VTM en VRT nu ook een inzamelactie houden voor al de ontslagen werknemers van de laatste maanden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten