zondag 18 mei 2008

OLV in ere hersteld

In Antwerpen werd deze morgen het gerestaureerde Mariabeeld op de hoek van de Steenhouwersvest met de Korte Ridderstraat ingehuldigd en ingewijd door E.H. Rudy Mannaert, pastoor van de St-Andrieskerk. De restauratie is een initiatief van de vzw Voor Kruis en Beeld die zich het onderhoud en de restauratie van Mariabeelden in Antwerpen aantrekt. Het terracottabeeld uit 1814, van beeldhouwer De Greef, is ontdaan van oude verflagen en opnieuw van een beschermende monochrome eindlaag voorzien. De ontbrekende armpjes van het Christuskind zijn vervangen en de sinds 1950 verdwenen kronen zijn herplaatst. Een prachtige halfronde luifel bekroont en beschermt het beeld, terwijl een blauw gevelveld het beeld nog meer allure geeft.
De hoek Korte Ridderstraat – Steenhouwersvest is wellicht een van de meest schilderachtige plekjes van het Antwerpse Sint-Andrieskwartier. Je geniet er van een zicht op de laatbarokke torenbekroning van de Sint-Andrieskerk, die uitsteekt boven het kronkelende Ridderstraatje met moderne huizen in baksteen die mooi aansluiten bij de traditionele bouwstijl. Bovendien wordt dit straatgezicht aan weerszijden ingeleid door een oude trapgevel. Als kers op de taart of als tache de beauté wordt de rechtertrapgevel getooid met een indrukwekkend barok Mariabeeld. Geen toeval dat dit straatgezicht door talloze schilders, tekenaars, fotografen en toeristische boekillustrators in beeld is gebracht.
Het oorspronkelijke barokke Mariabeeld van de buurt werd hier in 1726 genoemd: ‘Onze Lieve Vrouw van Bijstand en Victorie’, naar de populaire devotie in de parochiekerk van Sint-Andries. Op het einde van de 18de eeuw verdween het tijdens het Frans Bewind dat onverdraagzaam was tegen elke openbare uiting van godsdienstigheid. In het kader van het algemene herstel van de openbare religieuze beelden in 1814 maakte beeldhouwer De Greef dat jaar het huidige terracottabeeld. Dit beeld is nu gerestaureerd in het atelier van Geneviève Hardy en prijkt terug op haar plaats in volle glorie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten