woensdag 21 mei 2008

Groter maatschappelijk draagvlak voor algemeen rookverbod


Ondanks de berichtgeving vandaag dat ongeveer tweederden van de horecazaken het rookverbod aan zijn laars lapt schijnt er op politiek vlak een groter maatschappelijk draagvlak te zijn voor het invoeren van een algemeen rookverbod. Blijkbaar hebben alle politiekers het roken afgezworen, terwijl het vroeger "sjiek" overkwam wanneer ze met sigaret in de hand in beeld werden gebracht.


Ikzelf ben bijna veertig jaar roker geweest en verslond de laatste jaren 50 sigaretten per dag. Nu, na een ernstige ziekte, heb ik de sigaret afgezworen, maar... ik kan heel goed verdragen dat andere personen, zelfs in mijn onmiddellijke omgeving, roken.


Nu heb ikzelf géén last meer van het invoeren van een algemeen rookverbod, maar, neem nu op de Grote Markt in Antwerpen, daar zijn momenteel nog welgeteld drie horecazaken waar mag gerookt worden, en ook daar wil onze regering het gaan verbieden.


Waar kan de roker nog terecht? Wordt hij inderdaad een paria? Een verschoppeling van de maatschappij?

En wat met de vermindering van inkomsten in de horeca zelf? Gaat diezelfde regering dat bijpassen? Ik vrees van niet, want hoe minder er gerookt wordt in België, hoe meer inkomsten vadertje staat zal derven. Alhoewel, ik weet bijna zeker dat ze die inkomsten wel op een andere manier zullen binnenhalen.


En ook op de Grote Markt in Antwerpen zijn er inkomstendervingen door de horeca, nu het Schoon Verdiep beslist heeft dat de volgende Kerst de ijspiste en het kerstdorp op het Steenplein zullen staan. Maar.... vrijdag om 14.00 uur zal de horeca protesteren, in de schaduw van Brabo. Of het wat zal uithalen is een ander paar mouwen. Daarom één raad: Haal die rokers in uw zaak, nu het nog mag.

1 opmerking:

  1. Bibi zal tot de laatste dag zijn weerstand tegen een blind algemeen rookverbod blijven uitspreken! Dat er maar wat minder zou worden betutteld, de cafébaas zelf zou mogen beslissen of er al dan niet in zijn zaak gerookt mag worden...

    BeantwoordenVerwijderen