woensdag 14 mei 2008

Burendag

Een stoel op straat zetten en gezellig zitten praten met de buren. Dat is het concept van de Burendag die dinsdag 27 mei voor de derde keer wordt georganiseerd. Dit jaar kan elke straat zich bovendien nomineren voor de gezelligste straat van Antwerpen.

Ik ben een boerke van den buiten (zo denken ze toch in Antwerpen). Bij ons, in het landelijke Moerbeke-Waas, was het normaal dat 's avonds de stoelen werden buiten gezet en dat er met de buren, op straat, werd gekeuveld. Uiteraard was er in die tijd geen televisie zoals er nu is, hadden wij, met amper 5.000 inwoners, geen Metropolis, en moest de video, laat staan, de CD-rom nog worden uitgevonden. Was het toen niet veel beter?

Vorig jaar deden er al 700 straten mee aan de Burendag, dit jaar zijn dat er waarschijnlijk een stuk meer. “Er staan al vierhonderd straten ingeschreven, en er komen er iedere dag bij”, zegt Koen Kuylen van Antwerpen aan ’t Woord, initiatiefnemer van de Burendag. “We krijgen hele enthousiaste mails van mensen die vorige jaren hebben meegedaan en er al heel erg naar uitkijken. We houden het bewust eenvoudig. Een stoel op straat zetten en klaar. En toch is dat juist het succes. Soms leren mensen elkaar hierdoor pas kennen terwijl ze al jaren in dezelfde straat wonen. Het gebeurt ook dat er na afloop van de Burendag buurtverenigingen ontstaan uit die ontmoetingen.”
Opgeven voor de burendag (via antwerpenaantwoord@hotmail.com) is aan te raden, want dan is de verzekering in orde én is er een bijdrage van 50 euro van Opsinjoren beschikbaar. In elk stadskantoor of districtshuis liggen er ook posters van de Burendag klaar om achter het raam te hangen. Zo worden andere mensen misschien ook enthousiast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten