zaterdag 14 juni 2008

Heeft de Stad Antwerpen "Gouden stoepen"?

Nadat de Antwerpse horeca de "Kop van Jut" was met de recente terrassencontroles, zodat de terrassen op Antwerpse toplocaties waarschijnlijk zullen halveren of in het slechtste geval zullen verdwijnen, is het nu de beurt aan de antiek- en brocantehandelaars in de Kloosterstraat.

Al jaren stellen deze handelaars hun koopwaar uit op de stoep en al jaren is dit een trekpleister voor (vooral) Nederlandse toeristen. Wanneer men er eender welke toeristische site over Antwerpen uitpikt, zal men steeds twee elementen tegen komen: Gezellige terrassen in het historische centrum én gezellig antieksnuisteren in de Kloosterstraat.

Nu zou dat uitstallen van de koopwaar op de stoep plots niet meer kunnen.De politie eist dat ze daarvoor een vergunning aanvragen, maar in de praktijk blijkt dat in het grootste deel van de straat onmogelijk.
De stoep moet 2,5 meter breed zijn om voor een vergunning in aanmerking te komen, en dat is bijna nergens in de Kloosterstraat het geval. Ineens, na al die jaren van gedoogbeleid én innen van belastingen, is dat tentoonstellen van de koopwaar niet veilig meer.

Langs de ene kant wil men op het "Schoon verdiep" grote projecten opzetten om van Antwerpen "Hét centrum van de wereld" te maken, en aan de andere kant gaat men dan datgene wat toeristen aantrekt gaan verbieden. Wat is de volgende stap? Alle koopwaar van de stoep in de Hoogstraat? Het stadhuis weer in ere te herstellen en van het gelijkvloers terug een winkelgallerij maken?

Gelukkig voor onze Antwerpse gezagsdrager ligt iedere maand hun "préé" er en hangen zij niet af van de grootte van een terras of het al dan niet uitstallen van hun koopwaar.

2 opmerkingen:

  1. Het lijkt wel alsof er altijd weer harder op de kopjes van de regeltjes dient geklopt. En of er nu iets al dan niet al jaren zo door de vingers gekeken werd dat het genant werd en beschouwd als een verworven recht, dat doet er allemaal niet toe. De Regelnichten moeten en zullen hun slag thuishalen, hun (ver)geldingsdrang neem ik nog niet mee in de beschouwing.

    Het is echter niet alleen in Antwerpen dat het gemeentebestuur blijk geeft van een allesbehalve bestuur. Kijk gerust eens een niveau of twee hoger...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik begrijp idd niet wat de bedoeling is van dit "regel"-beleid van de laatste maanden. Der Patrick maakt zich er in ieder geval niet populairder mee.

    BeantwoordenVerwijderen