zondag 1 juni 2008

Debie or not Debie

Antwerpen schijnt nogal last te hebben met haar ex-politiecommissarissen. Eerst gaat Luc Lammine op de rechtbank feiten gaan ontkennen waarvan iedereen de beelden op televisie gezien heeft en daarna bakt Bart Debie zijn haring niet op het Hof van Beroep en krijgt hij daar één jaar effectief.
Hij had, beschermd door de huidige adjunct korpschef Serge Muyters (De "roze commissaris", die in "Het leven zoals het is" de atheneumwijk "zuiverde" van straatmadeliefjes), als commissaris losse handjes en kende het verschil niet tussen mijn en dijn. Zo mishandelde hij op het politiebureau een Turkse familie en andere arrestanten, met letsels tot gevolg. Hij spuide zijn racisme en pikte een laptop, een in beslag genomen bewijsstuk. Hij vervalste een pak processen verbaal. Hij voerde onwettige huiszoekingen uit en nog zowat “feiten”. Géén klein bier uiteraard.
Hij heeft niets gedaan, hij was maar een flik die het goed voorhad met “eigen volk eerst” tegen “de vreemdeling”, “de andere”.
Uiteraard zijn deze feiten niet niks en zijn ze zeker niet goed te praten. Het mag en het kan niet, voila, maar... heel veel mensen binnen en buiten het Antwerpse politiekorps zullen wel op de hoogte geweest zijn van de wandaden van commissaris Debie en ze stilzwijgend hebben goedgekeurd. Sommigen zullen waarschijnlijk opgekeken hebben naar "Rambo"Debie, die in hun ogen Antwerpen ging verlossen van het Arabische gespuis.
Nu de veroordeling een feit en onomkeerbaar is, keren ook al die bewonderaars van destijds hun kar en nagelen ze zelf ook Debie aan de schandpaal.
Zoals altijd zal ook hier de waarheid wel een beetje in het midden liggen. De Antwerpse politie had destijds losse handjes. Veel politiemensen maakten jacht op allochtonen en Debie zal als leidinggevend officier wel meegedaan hebben. Alleen,... hij heeft géén geluk gehad, terwijl vele andere collega's de dans ontsprongen zijn.

2 opmerkingen:

  1. Een meer dan redelijk scherpe analyse van wat er in het Debie-dossier vooral niet naar voren gekomen is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alleen een scherpe pen kan zaken veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen