vrijdag 13 juni 2008

Stadsambtenaren... sprookjes en sprookjes

"Er was eens, in een stad in het noorden van België, die geleid werd door een rode slagerszoon..."

Bovenstaande zin zou een mooie opener zijn voor een ouderwets sprookje over Antwerpen. Veel meer dan die openingszin is er niet nodig, want de alwetende, met de wijsheid geboren, zichzelf aanbiddende Sinjoor vertelt de rest wel en zal er nog in geloven ook.

Want, in zijn wijsheid gesterkt door cultureel hoogstaande één-programma's zoals "FC De Kampioenen", "De Collega's", enz... is de modale Antwerpenaar ervan overtuigd dat...

  • Politie-inspecteurs met tweeën moeten zijn of witte handschoenen moeten dragen om iemand te verbaliseren.
  • Iedere stads-administratieve loonslaaf een aan alcohol verslaafde debiel is die met moeite kan lezen en/of schrijven en benoemd is dankzij de juiste kleur partijkaart.
  • Elke dokwerker een dief is, omdat de bananen krom zijn van "scheef te slaan aan de dok".
  • Elke brandweerman een macho is die méér dan zijn bloot gat durft te tonen aan Janssens.
  • Alle borstelstelen van de stad Antwerpen na zes maanden gebruik doorverkocht worden als stelen voor schoppen op de bouwwerf, omdat ze dan precies de juiste kromming hebben van op te leunen.
  • Enz..., enz..., enz...

Pas op, hier en daar zullen er wel van die sprookjesfiguren rondlopen, zoals op ieder werk trouwens. Vergeet niet dat de stad Antwerpen een grote werkgever is met méér dan 8.000 werknemers.

En... er zullen duizenden werknemers zijn in Antwerpen die voor véél minder loon dan dat van een modale stadsambtenaar 's morgensvroeg op de trein zitten en pas bij schemering terug naar huis komen. Eerlijkshalve dient hier worden bijgezegd dat er eveneens duizenden werknemers zijn die véél meer verdienen dan de werknemers van 't stad.

En wie valt er dan net uit de boot: De Antwerpse loonslaven die men nu met een grote campagne wil heropwaarderen: De straatvegers, waarover schepen Lauwers vandaag toegeeft dat ze te weinig verdienen. Zou men dan niet beter het geld dat nu in de heropwaarderingscampagne gestoken wordt met macho-leuzen zoals "Ik loop iedere week twee marathons" gebruiken om nu net die mensen een menswaardiger loon te geven? Als ze echt doen wat de heropwaarderingscampagne van de stad beweert, krijgen deze mensen véél en véél te weinig, zowel in valuta als in respect.

Want, als er één ambtenaar is die ieders respect verdient, is het wel die onderbetaalde straatveger die zijn dagen slijt met onze rotzooi van de straat te halen. Antwerpse gezagsdragers, trek deze situatie recht aub, dan pas zou dit sprookje kunnen eindigen met "...en ze leefden nog lang en gelukkig".

2 opmerkingen:

  1. Zelf verdient deze Vlindervent niet zoveel, maar ik peins dat ik mezelf bij de gelukkigeren mag prijzen in vergelijking met die Witte Tornado's. En ze doen dat inderdaad goed. Vandaag, pardon, gisteren nog een kaartje in mijn bus gekregen van 'mijn' Tornado. En weet je wat? Proficiat aan die gasten en deernen! En ja, veeg al die vragen over opslag gewoon bijeen voor de deur van 't Schoon Verdiep, wie weet valt er iemand eindelijk eens over.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaar ook mijn voorstel om het geld voor de "heropwaarderingscampagne" gewoon te gebruiken om die mensen financieel op te waarderen, want wat men ook beweert: geld is en blijft een goede stimulator.

    BeantwoordenVerwijderen