zondag 15 juni 2008

Het is de schuld van de Antwerpenaar

Deze week publiceerde het Antwerpse Minderhedencentrum "de8" het rapport "Achterstand van zaken. Etnisch-culturele minderleden in Antwerpen doorgelicht." Een mondvol voor weeral eens een rapport dat moet bewijzen hoe slecht wij, als autochtone Antwerpenaar, omgaan met de multi-etnische samenleving.

Wat wordt ons dan verweten? Wel, het feit dat :
  • Iets méér dan 40% van de schoolpopulatie thuis geen nederlands spreekt.
  • Teveel nieuwe Belgen de school verlaten zonder getuigschrift, diploma en enige competentie.

Hangt er dan boven de ingang van iedere Antwerpse school een bord met: "Verboden zich in te zetten."?Als gast is het natuurlijk héél gemakkelijk om de schuld van alles wat verkeerd gaat bij de gastheer te leggen, maar.... is het niet beter de hand in eigen boezem te steken en:

  • Een poging te doen om nederlands te spreken?
  • Alle schotelantennen af te breken en gewoon naar nederlandstalige zenders te kijken en te luisteren.
  • Beseffen dat voor wat, wat hoort, dus bij een diploma hoort studie.
  • Eindelijk eens te beseffen dat het een vorm van elementaire beleefdheid is zich aan te passen aan de gebruiken van het gastland en NIET zoals nu, het gastland te verplichten zich aan te passen aan de gewoonten en cultuur van de gasten en alles wat misloopt of zou mislopen in de schoenen van de gastheer te droppen.

En wordt het ook geen tijd dat de in geitenwollen sokken gehulde verdedigers van andere culturen in Antwerpen beseffen dat ze, inplaats van tijd- en geldverslindende rapporten te maken, beter hun tijd en geld besteden om hun beschermelingen nederlands en kennis van de plaatselijke gewoonten en cultuur bij te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten