woensdag 4 juni 2008

De eerste maatjes te Antwerpen

Naar aanleiding van de levering en officiële start van de verkoop van de Hollandse Maatjes in Antwerpen, werd in opdracht van Het Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden, voor de vijfde maal een event rond "De Eerste Maatjes te Antwerpen" georganiseerd.



Door de Heer Langenberg werden de eerste maatjes in de Leyszaal van het stadhuis overhandigd aan Schepen Voorhamme. Een tonnetje werd eveneens geschonken aan Monica De Coninck, OCMW-voorzitter, als gift aan één van de Antwerpse OCMW-rusthuizen.


Nadien volgde de degustatie van de de nieuwe, vers gefileerde maatjes met een glaasje Bols jenever. En.... misschien een cliché, maar ze zijn nog beter dan vorig jaar.


Nadien konden 1000 gelukkige Antwerpenaren, geselecteerd door een wedstrijd op ATV en in de Gazet van Antwerpen meeproeven van deze delicatesse.


Net als de tulpen, die het uithangbord van Nederland zijn, maar infeite van Antwerpen afkomstig zijn, komen de "Hollandse Maatjes" eigenlijk oorspronkelijk ook uit Vlaanderen (al moeten we daarvoor terug naar de 14é eeuw).






Wat zijn Hollandse maatjes eigenlijk?


In de maanden mei en juni heeft de haring voldoende vet opgebouwd en nog geen hom of kuit. De Hollandse Nieuwe is de eerste haring die weer wordt gevangen, meestal dus in mei. Zodra de haring minimum 16% vet bevat, mag hij op de markt als Hollandse Nieuwe verschijnen. Hij moet bovendien op de traditionele hollandse manier gekaakt, gerijpt, gezouten en gefileerd zijn.

De perfecte Hollandse Nieuwe heeft vrij blank visvlees en is dus goed ontbloed. De geur is fris en zilt, de smaak eveneens fris, zilt en minder of meer gerijpt. De textuur moet mals en stevig zijn. De beste haring is dan ook de haring die terplaatse wordt schoongemaakt.


Smakelijk eten!!!!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten