zondag 5 juli 2009

Rookverbod is discriminatie...

Met het risico door de niet-rokers aan de schandpaal te worden genageld, toch deze nadenker: Danny Vermeer, de uitbater van restaurantboot De Kleppende Klipper in Mol, is dinsdag door het hof van beroep in Antwerpen vrijgesproken voor het negeren van het rookverbod.
Volgens het hof is het KB van 13 december 2005, waarin een verbod wordt opgelegd aan roken in horecazaken, een schending van het gelijkheidsbeginsel dat in de grondwet vermeld staat. Uitgangspunt voor het KB is immers dat door het rookverbod niet-rokers beschermd worden en dat rokers aangezet worden om minder te roken.

De rechter die dit vonnis velde heeft groot gelijk. Rokers worden maar al te vaak als paria’s beschouwd. Er is echter een oplossing voor heel dat gedoe rond roken of niet roken: laat de eigenaars van horecazaken vrij om al dan niet rokers toe laten om in zijn zaak een sigaret op te steken. Men kan perfect met zelfklevers kenbaar maken of men ergens mag roken of niet.

Een groep mensen, in dit geval de rokers, benadelen tegenover een andere groep mensen, de niet-rokers, is inderdaad discriminatie. En discriminatie is nu eenmaal bij grondwet verboden.
De politici vegen de grondwet dus aan hun laars door zulke wetten of koninklijke besluiten te maken. Als de regering zich al niet aan de grondwet houdt, hoe kunnen ze dan van hun onderdanen verlangen dat zij dat wel doen?
Want, kan U zich voorstellen dat er in de echte Antwerpse bruine cafe's, zoals bijvoorbeeld De Reus, Den Engel en Den Bengel niet meer mag gerookt worden omdat men er sporadisch een verse soep serveert? Als alle horeca-uitbaters gewoon kunnen afficheren: Hier kan wel dan niet gerookt worden is het probleem toch uit de wereld?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten