woensdag 22 juli 2009

Hoe een Antwerpenaar zich onderscheidt van een Nederlander...

Gisteren vierden we in België de Nationale feestdag of de herdenking van de eedaflegging als eerste Belgische vorst van Leopold I. In Antwerpen staat dat gelijk met de traditionele bloemenhulde, de receptie op het stadhuis voor de "gestelde lichamen" en het plechtig Te Deum in de OLV-Kathedraal.
Dit jaar werd het Te Deum bijgewoond door Prinses Astrid en Prins Lorenz. Dat was trouwens 5 jaar geleden dat dit in Antwerpen nog gebeurd was.

In Nederland kennen ze geen Nationale Feestdag, maar Koninginnendag. Op die dag zijn in Nederland 80% van de huizen bevlagd. In Antwerpen hingen er enkele op de Handschoenmarkt, en één bij ons in de straat, die van mij namelijk.

In Nederland hebben ze respect voor de Koninklijke familie. Hier waren er bij de aankomst van het Prinsenpaar een paar debielen met bordjes "België barst", waarschijnlijk zelf niet wetende dat Vlaanderen, Wallonië én Brussel op zichzelf geen reet betekenen in Europa.

In Nederland zijn ze trots op hun Koningshuis, hier hoor je uitspraken als: "Ja kijk, ik ben er niet zo voor, maar nu ik ze gezien heb, doet het mij toch iets..."

In Nederland kent iedereen de tekst van het "Wilhelmus". Hier in Antwerpen plaatsen enkele marginalen de tekst van "Onzen ezel kan niet schijten" op het Facebook.

In Nederland is er nationale trots, in Antwerpen wordt je scheef bekeken als je zegt een royalist te zijn.

En dan maar sakkeren op die "Hollanders", arme Antwerpenaars...

En voor wie het nog niet wist: Ik ben royalist en ik ben er trots op.

Leve de Koning!

Leve België!

2 opmerkingen:

  1. inderdaad groot verschil tussen belgie en nederland
    het nederlandse koningshuis kijkt dan ook ni neer op hun onderdanen en spreekt hun taal ook al komen ze van ver hè maxima
    (spreekt verdorie beter nederlands als onze koninklijke familie)
    als men nu eens van stijve harken spreek heb er op 21julli een tribune vol van gezien alsook nog een levende mummie
    en dan de onozelaars die leve de koning en leve de konigin roepen MAAR DAN IN HET FRANS klinkt deftiger hè moesten eens weten dat die italiaans ooit gevraagtheeft dat ze toch de taal van die boeren niet moest leren en dus kent ze nog geen woord vlaams
    moet ik nog verder gaan nee zeker anders kunnen we het nog hebben over de prinsen ook een mooi stel hoor

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien schrijven ze wel met punten en komma's en gebruiken ze een hoofdleter bij het begin van een nieuwe zin?
    Het is trouwens niet de bedoeling anoniem te reageren. Iemand die een mening heeft en deze wil verkondigen, kan, maar dan wel met vermelding van naam.
    Een volgende anonieme reactie of reactie in strijd met de spellingregels, wordt onmiddellijk verwijderd.(Dat is gewoon een kwestie van elementaire beleefdheid)
    De Hoofdredacteur

    BeantwoordenVerwijderen