maandag 6 juli 2009

Ares XVI....

Zaterdagnamiddag organiseerde de Antwerpse politie voor de zestiende maal de aktie "Ares". Een grote politie-aktie gericht tegen handtasrovers en diefstallen met geweldpleging en/of gewapenderhand. Een mooi initiatief, zeker als je weet dat er in Antwerpen een oneindig aantal ouderlingen op straat overvallen en beroofd worden en hierbij dikwijls in het ziekenhuis belanden. Aangezien de politie de aangiften en klachten hiervan behandelt (meestal tegen onbekenden), weten ze verdomd goed in welke buurt dergelijke aktie's de meeste kans op succes hebben.
Wanneer we de samenstelling van de ploegen bekijken werd er ook niet op een diender méér of minder gekeken. In totaal namen er 22 ploegen deel aan de actie. De anonieme ploegen werden gemengd samengesteld met speurders van de lokale recherche en inspecteurs uit de territoriale afdelingen. Zij verplaatsten zich in anonieme voertuigen en droegen burgerkledij. De geüniformeerde ploegen werden samengesteld met inspecteurs van de territoriale afdelingen en het Algemeen Reserve- en Bijstandsteam (ARB). Zij verplaatsten zich met herkenbare politievoertuigen. (Gelukkig) werd de helicopter niet ingezet, omdat die in Sint-Niklaas dringerder nodig was, maar kom, enkele decennia geleden had de politie geen helicopter en kon men ook werken.
Allemaal prima in orde dus, maar... de resultaten verbazen mij, zeker als je weet wat de bedoeling was:
- er werden 109 personen en 97 voertuigen gecontroleerd;
- er werden 4 informatierapporten opgesteld;
- er werden 3 mensen gerechtelijk gearresteerd voor de duur van het onderzoek;
- er werden 4 gerechtelijke dossiers opgestart;
- er werden 4 voertuigen in beslag genomen;
- er werden 2 mensen bestuurlijk gearresteerd voor illegaal verblijf;
- er werd 1 pv opgesteld in het kader van het gemeentelijk administratief sanctierecht;
- er werden 53 verkeersinbreuken vastgesteld.
- 11 minderjarigen die onder huisarrest staan, werden gecontroleerd. 5 van hen werden niet thuis aangetroffen.
Tijdens de actie werd een Pool gecontroleerd die internationaal werd gezocht voor feiten gepleegd in Bulgarije. Hij werd gearresteerd en opgesloten in afwachting van zijn uitlevering. Hij reed tijdens de controle met een niet-verzekerde bromfiets, die uiteraard in beslag werd genomen.
Een andere bromfietsbestuurder reed met een bromfiets die gesignaleerd stond als gestolen. Bovendien was hij niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Bestuurder en bromfiets werden meegenomen voor verder onderzoek.
Er werden verder nog twee bromfietsen in beslag genomen nadat ze tijdens een controle op de rollen in staat bleken een veel hogere snelheid te halen dan de wettelijk toegestane maximumsnelheid.
Nu dacht ik dat ik, met twintig jaar recherche-ervaring, wist wat politiewerk was, maar nog nooit had ik er van gehoord dat je gewelddadige dieven kon opppakken door 53 verkeersinbreuken vast te stellen of door brommertjes op de rollen te plaatsen.
Zeg dan aub gewoon dat je een gecombineerde verkeersaktie gaat doen, maar strooi de mensen toch geen zand in de ogen door te zeggen dat je op de overvallers van die arme ouderlingen gaat jagen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten