donderdag 16 juli 2009

Het rommelt op de Antwerpse Grote Markt...

Het is toch een rare toestand met dat nieuwe Antwerpse terrassenbeleid en een nog veel raarder toestand op de Antwerpse Grote Markt.

Rechts van het stadhuis, waar de meeste horecazaken gevestigd zijn is het precies een vrijstaat. Alle cafe's beschikken over een al dan niet egaal gebouwde voortent - sommigen zelfs over een echte, vaste uitbouw - en over een groot terras voor die tent. Twee zaken nemen zelfs een gedeelte van de Grote Markt in om hun terras uit te breiden. Leuk natuurlijk voor de uitbaters, hoe groter het aantal buitenzitplaatsen, hoe meer kans op klanten, en hoe meer klanten, hoe meer inkomsten.

Links van het stadhuis echter is het kommer en kwel. Aan die kant liggen de wellicht twee bekendste horecazaken van Antwerpen: Den Engel en Den Bengel. Geen illegale voortenten of uitbouwen, want het zijn beschermde gebouwen, maar tot voor kort een gezellig terras, waar iedereen zonder moeite kon passeren.

Maar dan... De stad Antwerpen heeft een schepen van middenstand en een horecamanager. Het spijtige daaraan is dat beiden waarschijnlijk nog nooit de binnenkant van een herberg gezien hebben en niet weten hoeveel een pint kost, maar toch... deze heilige tweevuldigheid ligt aan de basis van het nieuwe terrassenbeleid, waarvan op de Grote Markt Den Engel en Den Bengel slachtoffer zijn.

Daar waar vroeger tussen de gevel en het terras een vrije doorgang was van twee meter, moeten nu die terrassen aansluiten aan de gevel en moet er twee meter vrij blijven van het terras naar de stoeprand. Probeer dit maar eens te begrijpen op een verkeersvrije markt.


Resultaat: De kelners hebben geen werkruimte meer, het aantal plaatsen is ingekrompen, waardoor men de tafels en stoelen dichter bij elkaar gaat zetten, zodat de gezelligheid van het terras weg is, en de weinige voetgangers die er passeren wringen zich tussen de gevel en het terras tot ergernis van zichzelf en van de terrasbezoekers.

Maar... minder klanten kunnen zetten betekent minder inkomen, minder inkomsten betekent minder personeel en meer werkloosheid.

Proficiat, Boer Voorhamme, ge hebt dat flink geregeld. Ik dacht dat de socialisten arbeidsplaatsen moesten creëren, maar gij laat er verdwijnen. En wat is de volgende stap? Een overlastboete van 250 euro telkens een klant zijn stoel een halve meter verschuift?

Is dat politiek verantwoord dat op een ruimte van een zakdoek groot, wat de Grote Markt eigenlijk maar is, gewogen en gemeten wordt met twee maten en gewichten? Misschien kan Uw volgende stap zijn: gras zaaien op de Grote Markt en er koeien op laten grazen, want op ongezellige, bekrompen terrassen komt geen kat zitten.

Oh ja, en inplaats van te mierenneuken op de terrassen kan de politie er misschien voor zorgen dat op de Oude Koornmarkt de oversteekplaatsen en het voetpad vrij blijven, maar ja, net op die plaats is er geen terras.





4 opmerkingen:

  1. groot gelijk,het spijtige is dat wij ons er druk in maken en niemand er iets aan doet. de horeca de slechts betaalde sektor straks een pak minder volk op de terrasen dus ook minder verdienste.weer maar is de kleine man die het moet bekopen en ik denk niet dat we op het einde van de maand een bijpassing kunnen gaan vragen op het stadhuis of bij het cabinet Voorhamme.maar ja tis ni hunne portemonee da krimpt.
    Een teleurgestelde dienster......

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De bazen moeten in opstand komen, S, maar die zwijgen voor elkaal, want er is er geen ene in orde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jezusstraat is ook zo een grote grap.
    Daar moet het terras een meter van de gevel staan omdat de voetgangers moeten kunne passeren terwijl de Jezusstraat een autovrije straat is? begrijpen wie begrijpen kan..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. swakke
    aan de overkant van de grote markt is er zelfs gèèn voetpad meer als het goedweer is maar ja zijn het gewoon he om met 2 maten en 2 gewichten te werken niet waar kielse rat

    BeantwoordenVerwijderen