donderdag 23 juli 2009

Antwerpenaars en migranten...

Een kwart van de Antwerpenaars vindt dat migranten bijdragen tot de welvaart, maar een even grote groep blijft wantrouwig. Dertig procent staat (heel) negatief tegenover moslims. De houding van de Antwerpenaar tegenover migranten is de voorbije jaren dus nauwelijks gewijzigd.

Meer vreemdelingen

De diversiteit in Antwerpen neemt alvast toe. Het aantal vreemdelingen is sinds 2002 met 30 procent toegenomen en is intussen opgelopen tot 26 procent van de Antwerpse bevolking.

Aanpassen

De helft van de Antwerpenaars vindt de aanwezigheid van migranten een verrijking voor de samenleving en een kwart vindt dat ze bijdragen tot de welvaart en dat ze dan ook hartelijk moeten worden ontvangen. Hun aantal is de jongste jaren toegenomen. Daar staat tegenover dat een kwart zeer wantrouwig blijft. Migranten zijn volgens hen niet te vertrouwen en een vijfde vindt dat mensen die tot etnische minderheden behoren onder elkaar moeten huwen. Het wantrouwen neemt toe met de leeftijd en ligt hoger bij lager geschoolden.

Godsdiensten

Voorts blijkt dat 20 procent vindt dat moslimvrouwen altijd en overal een hoofddoek moeten kunnen dragen. In 2004 was dat nog 25 procent. Negen op de tien Antwerpenaars vinden dat vreemdelingen zich aan onze cultuur moeten aanpassen. Blijkbaar weet de autochtone inwoners niet goed hoe ze moet omgaan met niet-christelijke godsdiensten. Tot tweederde van de inwoners neemt geen duidelijk standpunt in wanneer hen wordt gevraagd hoe ze tegenover leden van niet-christelijke groeperingen staan. Bij de houding tegenover moslims ligt dat anders. Dertig procent stelt zich negatief tot zeer negatief op en amper een op zeven neemt een positieve houding aan.

Buurt

Tot slot kiest niemand als ideale buurt voor een buurt met veel mensen van vreemde komaf. Wel wil bijna de helft van de bevolking in een buurt wonen waar enkele, al dan niet anderskleurige vreemdelingen wonen.

Er is dus nog veel werk aan de winkel voor de cel Diversiteit in Antwerpen...

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. swakke zegt:voorige tekst was het klad maar kreeg hem niet meer weg dit moet hij eigenlijk zijn

    nee heb eigenlijk vèèl vragen
    waarom bvb doen ze in noord afrika WEL hun hoofddoek af als ze hun school binnen gaan en is er hier zoveel ambras over
    kom juist van turkije terug uit verlof daar verklaren ze ons gewoon gek met dat gezever over de hoofddoeken moet eens naar turkse tv kijken kan men op 1 hand tellen de hoofddoeken
    heb ook nooit begrepen waarom moslims naar een katholiekeschool gaan
    dat zijn toch kristenhonden in hun ogen of is dat alweer voor bij gestreeft ja de geschiedenis is rekbaar als men het voor het zeggen krijgt en van die slaven jagers zal ook wel weer niet waar geweest zijn denk ik

    BeantwoordenVerwijderen