vrijdag 3 juli 2009

Discriminatie bij aanwervingen...

Vakbond ABVV verzamelt zelf bewijzen tegen bedrijven die geen allochtone werknemers willen en gaat die namen "te gepasten tijde" publiek maken. Dat schrijven de kranten van Corelio.
Dit lijkt ons zéér sterk op populistische uitspraken naar hun allochtone leden toe. Wij spraken zelf met enkele uitzendbureaus in Antwerpen en hoorden een meer realistische kant van het verhaal. Want wat blijkt?

Vele allochtone werklozen laten zich registreren bij diverse uitzendkantoren en verlangen nog diezelfde dag werk te hebben. Zonder diploma en met enkel kennis van enkele basiswoorden nederlands willen ze liefst een kantoorjob, tussen 9 en 16 uur, dik betaald uiteraard, en dan nog liefst met een GSM, laptop en wagen van het bedrijf. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Wanneer hen dan wel werk aangeboden wordt dat bij hun opleiding (geen dus) en talenkennis (ook geen dus) past, zoals een job in de bouw, een job als ruitenwasser, straatveger, enz... dan willen ze dat werk niet. Dan voelen ze zich gediscrimineerd én te schoon om een dergelijke job te doen.

Aanvaarden ze dat werk toch, dan zijn ze na enkele dagen ziek of melden ze zich niet meer op de werkvloer.

Kijk, een allochtoon met een degelijke opleiding en talenkennis heeft zo veel of zo weinig kans op werk dan de gemiddelde Vlaming. Ook een Vlaming die geen behoorlijk nederlands kan spreken, geen enkele opleiding heeft genoten of enkel directeur van de Fortis wil worden, zal klagen dat hij gediscrimineerd wordt, gewoon omdat zijn wens niet realistisch is.
Ik dacht dat ze bij het ABBV slimmer waren, maar blijkbaar werken daar ook onopgeleidde, slecht nederlands sprekende bedienden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten