woensdag 15 oktober 2008

Waar politiecamera's voor dienen...

Het De Coninckplein in Antwerpen is al langer een rotte appel op de Antwerpse kaart. Enkele Afrikaanse horecazaken, die die naam niet waardig zijn maar infeite verdoken prostitutiehuizen zijn en in de onmiddellijke omgeving de “Free Clinic” waar drugverslaafden onder medisch toezicht hun methadon kunnen afhalen.
Deze drugverslaafden hangen dan ook dag en nacht rond op het De Coninckplein en maken er zeker niet het gezelligste plein van de stad van. Geen enkel serieus en weldenkend mens zal zich na valavond in die buurt wagen.

Niet dat de stad geen initiatieven neemt, neen, ze hebben er en nieuwe bibliotheek ingeplant met een horecazaak die regelmatig van uitbater veranderd. Er is een nieuw postkantoor en zelfs een stadskantoor. Een kantoor dus, waar men terecht kan voor zaken waar men normaal voor naar het districtshuis moet. Alleen, ik zou er mijn dochter niet naartoe durven sturen.
Maar het rare is dat de politiecontainer, het mobiele politiekantoor dus, daar verdwenen is. Dit mobiele kantoor gaf nog een beetje gevoel van veiligheid en zorgde er voor dat de kleine criminaliteit een beetje aan banden werd gelegd.
Er is dus wel meer “blauw” op straat in Antwerpen, alleen op de verkeerde plaatsen. Blijkbaar zullen verkeersboetes meer opbrengen dan de veiligheid van de burger garanderen.

Niet dat de stad geen plannen heeft, neen, de Free Clinic zou verhuizen naar een andere lokatie (hopelijk samen met de drug- en alcoholverslaafden), maar die plannen worden steeds maar uitgesteld. De stad kocht er in 2006 zeven panden aan om deze te vervangen door nieuwbouwwoningen, maar… inderdaad, er is nog niets mee gebeurd. De werkzaamheden zouden beginnen begin 2009.

In een dergelijke buurt is er dan een brave ziel, die gelooft in de opwaarderingsplannen van de stad, en er een GB Express-supermarkt begint. Want ja, het De Coninckplein zou een pareltje worden in Antwerpen.
Nu, 15 maanden na de opening, sluit diezelfde brave ziel zijn supermarkt omdat hij dagelijks bestolen wordt en zijn klanten worden geïntimideerd door de rondhangende drugs- en alcoholverslaafden.

Kijk, dat zijn nu dingen die ik niet snap. Wanneer een zatte Nederlander een vlag steelt aan de gevel van het stadhuis, wordt dat via de camera’s op de Grote Markt gezien en loopt de dader binnen het half uur tegen de lamp. Maar wanneer een brave ziel, die zijn boterham probeert te verdienen, dagelijks bestolen en geïntimideerd wordt, heeft de politie niets gezien.
Gebruik voor mijn part die camera’s om ik weet niet wat mee te doen, maar zorg voor meer politie op het De Coninckplein en doe eindelijk iets aan de opwaardering. Dat zou meer sympathie opwekken dan de aankoop van de Zillion.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten