dinsdag 21 oktober 2008

Seefhoek vooruit...

In zijn regionaal stand punt heeft de Gazet van Antwerpen het over de problemen in Antwerpen-Noord. Drugverslaving, verkrotting, onveiligheid, huisjesmelkerij, enz…
Ik had het vorige week nog over het De Coninckplein en z’n specifieke problemen, maar inderdaad, niet alleen het De Coninckplein is een rotte plek in de stad. De ganse Seefhoek is praktisch onwoonbaar geworden. Ik spreek hier uit ervaring, want ik ben er destijds gaan lopen omdat de toestand onhoudbaar is. Waar vroeger de Offerandestraat, de Dambruggestraat en de Handelsstraat mooie en gezellige winkelstraten waren, is nu nog een oosterse bazar, bezaaid met zwerfvuil, drugspuiten, en dergelijke. Er worden 40 talen gesproken, maar zeker geen nederlands. Inderdaad, de stad heeft een inspanning gedaan. Er zijn een paar gezellige pleintjes aangelegd. Alleen zijn ze het bezit geworden van “hangjongeren” van vreemde origine en van drugverslaafden. De mensen voor wie deze pleintjes bedoeld waren kunnen of durven ze niet meer betreden. Kinderen die er willen spelen kunnen de pleintjes niet op, omdat ze “ingang” moeten betalen aan degenen die er bezit van genomen hebben.
Vuilniszakken worden niet buiten gezet, maar gewoon van de tweede verdieping naar beneden gesmeten. De vrijwilligers van “Opsinjoren” die met veel goede moed trachten het Elisabethplein proper te houden vullen dagelijk méér dan 10 vuilniszakken vol in die buurt alleen en vechten tegen de bierkaai.
Inderdaad, in de Handelsstraat zal je een paar kwaliteitsvolle beenhouwers, vishandels en groentenwinkels aantreffen, maar voor de rest is de ziel er uit. Tientallen louche vzw’s, waarvan er regelmatig enkele (tijdelijk) gesloten worden wegens druggebruik.
Géén buurt dus om je kinderen groot te zien worden, en… wat doet de stad? Niets!!! Inderdaad, en waarom… omdat ze de buurt twintig jaar geleden al opgegeven heeft. Het is immers toch gemakkelijker alle vreemdelingen in één buurt te droppen dan ze in de stad te verspreiden? Dat controleert toch veel gemakkelijker?
En dan goochelt men met woorden als diversiteit, integratie, verdraagzaamheid, enz…Sorry, Monica de Coninck, bullshit. Je zal andere pijlen moeten afschieten dan multiculturele activiteiten om deze buurt te redden, in zover ze nog te redden valt. Ga er eens enkele maandjes wonen, dan zal je wel uit een ander vaatje tappen. Misschien wordt je dan zelf ervaringsdeskundige.
Soms vraag ik mij af wat de functie van dat groot politiekantoor in de Handelsstraat is. Een revalidatiecentrum voor blinde inspecteurs? Een strafkamp voor politiemensen die elders niet functioneren? Of gewoon een facade die nog een beetje beschaving moet weerspiegelen in een stervende wijk…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten