donderdag 16 oktober 2008

Sociale mix stuit op protest...

Een mens is een raar beest, en de meest rare onder die beesten is waarschijnlijk de Antwerpenaar. Decennia lang is er in Antwerpen reeds gezaag en gemor over de toewijzing van sociale woningen. Deels omdat Antwerpenaars blijkbaar klagers zijn, maar deels toch ook omdat sommige toestanden schrijnend zijn. Antwerpen doet wel zijn best op gebied van sociale woningbouw, maar bij de toewijzing ervan aan potentiële huurders loopt een en ander mis. Zo zijn bepaalde sociale wijken of appartementsgebouwen echte getto’s geworden, bevolkt door vreemdelingen en langdurig werklozen (of werkschuwen) die het niet te nauw nemen met de hygiëne en de term “samenwonen”. Hierdoor zijn vele van deze wijken en/of appartementen totaal niet interessant meer voor de gewone modale werkmens, worden ze maar half onderhouden en zijn ze op korte tijd uitgewoond.

In een eerste poging om aan deze toestand te verhelpen werd aan de nieuwe huurders gevraagd om een intentieverklaring te ondertekenen, waarin ze beloven de Nederlandse taal te leren, kwestie van zich in te burgeren. Een scheet in een fles natuurlijk, want een dergelijke verklaring is evenveel waard als die van een Lotto-speler die verklaart dat hij de intentie heeft de Lotto te winnen.

Nu wil de stad bij de verhuur van sociale woningen voorrang geven aan mensen met een job. Weliswaar met een klein inkomen, maar toch met een job. Aan ouderen en gepensioneerden zou voorrang gegeven worden voor sociale woningen in de buurt van een dienstencentrum. Aangezien de huurprijs afhankelijk is van het inkomen van de huurder, zou er een meerinkomst zijn en zou het onderhoud financieel gemakkelijker worden. Terzelfdertijd zou er een sociale mix ontstaan. Tenslotte is dat ooit de bedoeling geweest van sociale woningbouw.
Trouwens, onlangs is vastgesteld dat de huurprijs van een woning in Antwerpen op de private markt schommelt rond de € 540,-, een prijs die niet zo heel veel scheelt met de prijs van een sociale woning voor iemand met een normaal inkomen.

De maatregel is nog niet officieel of het wordt al een drummen aan de Antwerpse Klaagmuur.
De eerste in de rij is Mieke Vogels van Groen!. Vroeger politica, maar tegenwoordig beroepsmem: "We begrijpen dat gemeentes pleiten voor een inkomensmix en dat ze het sociale woningpatrimonium niet kunnen onderhouden wanneer ze enkel bewoners huisvesten die de laagste huur betalen. Maar het getuigt van struisvogelpolitiek om dit op te lossen door mensen die leven van een vervangingsinkomen, dan maar over te laten aan de dure private huurmarkt",
Sommige sociaal kwetsbare groepen worden volgens de politica alsmaar meer in een slachtofferrol geduwd. Naast de taalbereidheid worden ze nu ook 'afgestraft' op het inkomen van hun arbeid. "Mensen die het meest kwetsbaar zijn, worden zo weer in de armen van de huisjesmelkers gedreven of erger, ze worden dakloos", besluit Vogels.

En dan volgt de modale Antwerpenaar: (Letterlijk overgenomen)

“Ik werk en kom niet in aanmerking voor sociale woning en daar kan ik met leven. Maar ouderen en hulpbehoevenden uitsluiten omdat ze niet meer kunnen werken vind ik schandalig! Als ik belastingen moet betalen wil ik dit doen voor mensen die het echt nodig hebben. En daar bedoel ik niet de "werklozen" mee, er zou toch echt is een strengere controle moeten komen op de werkloosheid. Als je tegenwoordig als interimmer een contract hebt en je komt niet opdagen, geven ze dat door aan de RVA. En wat doet de RVA daarmee? Inderdaad niets.”

“Verschrikkelijk hoe men hier tracht werkende mensen ook een betaalbare woning te geven ! Ongehoord ! Hou de sociale woningen voor het werkschuw en in ''t zwart-werkend-tuig aub (op enkele jammerlijke uitzonderingen na)! Als je ze gaat verspreiden wordt heel de stad er misschien door geïnfecteerd !”

“Pure discriminatie !!! Sociale woningen zijn er altijd geweest voor de financieel zwakkeren en hulphoevenden, al dan niet met een handicap. dankzij deze maatregel die Meneer Janssens wil doorvoeren, zal hier enkel de financieel begoeden kunnen profiteren en voordeel halen omdat ze elders hogere huurprijzen moeten betalen (en kunnen betalen). gevolg zal zijn, hulphoevenden op zoek naar helaas veel te dure huurwoningen die ze niet krijgen en op straat belanden. Janssens is altijd verweten meer te doen voor de goed begoede Antwerpse burger...wel, hier toont hij duidelijk zijn kaarten. Als hij groen licht krijgt, druist men in tegen eigen wetgeving volgens het Staatsblad. waar staat dat sociaal woningen enkel voor kleine inkomens kunnen dienen.”

“Waar dienen sociale woningen dan voor? Ik heb het niet over alleenstaande moeders die moeilijk rondkomen, zelfs als ze werken. Voorrang verlenen aan werkende mensen is alles omdraaien. Is dat sociaal? Blijkbaar moet je in dit land geld hebben om goedkoper te kunnen leven. De zwaksten blijven alweer in de kou staan...Dit is de schaamte voorbij.”

“Er zijn vele mensen die voltijds werken aan 1.100 euro netto per maand. Daarvan een huur in de privé betalen aan 500 euro... of een huis afbetalen? Vergeet het. Ook deze mensen moeten kansen krijgen. De huur van een sociale woning is gelinkt aan het inkomen en hier gelden plafonds. Verdient je gezin teveel, kom je niet in aanmerking.”

En zo kan ik nog enkele bladzijden door gaan. Wees in Antwerpen dus maar politieker en probeer daar eens goed te doen. Een quasi onmogelijke opdracht…want wonen er teveel doppers en vreemdelingen is het niet goed, wil men aan die toestand iets doen dan is het weer niet goed. Zou het daardoor komen dat er geen enkele Antwerpenaar in de regering zit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten