donderdag 30 oktober 2008

Rwandees op de vlucht slecht behandeld? Een reconstructie...

Zondag 15.50u - Een tramchauffeur belt naar een krant. “Op de Bolivarplaats zit een jongeman, gekleed in een ziekenhuishemdje en een -broek. Zo op de straat gezet na een verblijf in de cel.” Eén aspect van een complex verhaal, zo blijkt. Een (poging tot) reconstructie.

Zondag 16.10u - Na het telefoontje van de tramchauffeur vertelt Rwandees Egide R. (21) uit Bergen: “Ik had zaterdagavond met de wagen een ongeval op de Amerikalei. Ik ging lopen omdat ik geen rijbewijs heb. Uiteindelijk werd ik na een nachtje in het hospitaal overgebracht naar de cel."
"Ik moest voor de rechter verschijnen. Dat gebeurde uiteindelijk niet en ik werd in deze ziekenhuiskledij op straat gezet. Mijn eigen kledij werd zaterdagnacht in het ziekenhuis stuk geknipt om me te verzorgen.” Egide spreekt net niet het woord ’schandalig’ uit. De politie vertelt later een enigszins ander verhaal. Dat begint...

Zaterdag 21.45u - De bestuurder van een zwarte VW Golf met Luxemburgse nummerplaten verliest op de Amerikalei nabij de Anselmostraat de controle over zijn stuur. Terwijl hij met hoge snelheid een inhaalmanoeuvre uitvoerde, verklaren getuigen. Hij gaat over de kop en knalt tegen een boom op de middenberm. Rondvliegende brokstukken verwondden aan de bushalte ook een 17-jarige meisje licht aan de voet. De getuigen zien ook hoe de bestuurder uit de Golf klautert en wegvlucht.

Zaterdag 22.05u - De politie pakt chauffeur Egide R. op in de Bolwerkstraat. Hij bloedt hevig aan de linkerarm en wordt voor verzorging overgebracht naar het Sint-Vincentiusziekenhuis. Hij heeft ook een hersenschudding. Een bloedafname leert dat hij gedronken heeft. Te veel om te rijden, maar zijn rijbewijs intrekken kan niet. Hij heeft er namelijk geen.

Zondag, 0.50u - Drie jongemannen komen in de politietoren aan de Oudaan aangifte doen: hun huurauto - een zwarte VW Golf met Luxemburgse nummerplaten - werd gestolen door kameraad Egide R. Aan een frituur waren ze met drie uitgestapt. Egide was blijven zitten. Bij hun terugkomst was de auto weg.

Zondag 10u - De politie verhoort Egide R. in het ziekenhuis. Hij geeft toe dat hij gedronken had en dat hij geen rijbewijs heeft. Hij vertelt dat hij de auto alleen verplaatste omdat iemand hem was komen zeggen dat hij daar niet mocht parkeren. Toen hij langs rechts werd ingehaald, gebeurde het ongeval. Hij ging lopen omdat hij geen rijbewijs had.

Zondag 12.15u - Egide R. wordt van het ziekenhuis overgebracht naar het cellencomplex in het gerechtsgebouw aan de Bolivarplaats. Na een kantschrift van de parketmagistraat wordt hij vrijgelaten. Hij zal zich later moeten verantwoorden.

Conclusie - Het is erg dat Egide R. zondag kou vatte, maar hij is verre van vrij van zonden. Het is bovendien logisch dat politie noch parket beschikken over een vestiaire om mensen als Egide te kleden. Trouwens, hij woont officieel in ons land én is meerderjarig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten