vrijdag 3 oktober 2008

Misnoegde horeca...

De horeca van de Antwerpse Grote Markt is andermaal misnoegd. Eerst was er het “terrassenbeleid” wat het aantal terrastafeltjes op de Grote Markt drastisch deed verminderen en waarvoor nog dagelijks boetes van 250,- euro worden uitgeschreven, niettegenstaande er nog voor niemand duidelijkheid is. Begrijpen dus wie begrijpen kan. Zelfs de stad weet het nog niet welke richting ze uitwilt, maar intussen rinkelt toch de boetekassa, niettegenstaande een officiële “overgangsperiode”.

Nu laat de Horeca Grote Markt (vrij laat overigens) haar stem horen over de komende kerstmarkt. Na de uitspattingen op de vorige editie (dronken jongeren, vechtpartijen, overlast,…)besliste het stadsbestuur het chaletdorp te verhuizen naar één van de hangars aan de Schelde, ter hoogte van de cruiseterminal. Op de Grote Markt zouden enkel twee schaatspistes komen, één voor volwassenen en één voor kinderen. Een, grote kerstboom zou voor de nodige sfeer moeten zorgen. Geen chaletdorp dus.

Of het nu zo verstandig is van het stadsbestuur om het chaletdorp met jenever- en andere zuipkramen te verhuizen naar de boorden van de Schelde, laat ik in het midden. Zo gezellig is het onder de hangars ook niet en veel horeca is er niet in de buurt. Als zich op die plaats dezelfde toestanden voordoen als vorig jaar vrees is dat menigeen in de Schelde zal belanden. Door die verhuis is de sfeer op de Grote Markt uiteraard ook weg, zoveel is zeker.

Of het de horeca op de Grote Markt om de sfeer te doen is weet ik niet, maar feit is dat diverse cafébazen zelf een jeneverkraam uitbaatten voor hun eigen deur en door de verhuis uiteraard een massa extra inkomsten zien verdwijnen.

Zou het niet eenvoudiger zijn het chaletdorp op de Grote Markt te laten en enkele andere maatregelen te nemen zoals:
Een beperking op het aantal zuip- en vreetkramen.
Absoluut verbod gedurende de kerstperiode op verkoop van sterke dranken in de nachtwinkels.
Een georganiseerd politietoezicht op de Grote Markt, in plaats van enkele dienders die zelf aan de kramen staan te zuipen.
Echte kerstmuziek door de luidsprekers laten galmen in plaats van de opzwepende discotheekmuziek van vorig jaar.
Strikte sluit- en openingsuren.
Een nieuwe opstelling in rijen of straten, zodat overzicht gemakkelijker wordt.
Onmiddellijke sluiting van de kramen die sterke dranken serveren aan kennelijk dronken personen.
Verbod te schenken in glas.

Maar ik vrees dat bovenstaande maatregelen als “kinderachtig” of “niet commercieel genoeg”door beide partijen van tafel zullen worden geveegd. Neem eens een voorbeeld aan andere steden. Ga er eens een kijkje nemen. Er zit zeker een snoepreisje in voor onze plaatselijke mandatarissen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten