zondag 12 oktober 2008

Veilig stadspark of "grote" architecten?

Wat een groene long voor Antwerpen zou moeten zijn groeit stilaan uit tot een kankerplaats in de stad, het stadspark.
Tot enkele decennia geleden was het, en dan vooral in het weekend, een pleisterplaats voor ouderlingen, gezinnen met kinderen en jonge geliefden die er ongestoord konden vertoeven en genieten van een stukje natuur midden in de stad.
Stilaan echter werd deze plek “ontdekt” door mannelijke prostituees, drugdealers en ander tuig dat de bezoekers lastig valt, zodat het stadspark, en dan vooral ’s nachts, een onveilige plek geworden is, die door “normale” mensen reeds van bij valavond gemeden wordt.
Net omdat het een groene long is met veel struiken is het voor de politie quasi onmogelijk doelgerichte controles uit te voeren, tenzij men het park zou omsingelen en het met enkele pelotons “manu militari” zou zuiveren. En dan nog, als men onkruid niet afdoende vernietigt, komt het altijd terug.
De buurtbewoners hebben er, uit veiligheidsoverwegingen, bij de stad al op aangedrongen het park vanaf 22.00 uur te sluiten.

Ondanks de renovaties die het park de laatste jaren ondergaan heeft, zoals de nieuwe speeltuin, een joggingpiste, de nieuwe zitbanken, de heraanleg van het paradeplein, enz…overweegt de stad nu een volledige facelift van het stadspark. Daarom is de stad nu op zoek naar een “topontwerper”.

Op zich een goed initiatief het stadspark te renoveren, zeker met het oog op de veiligheid, maar… ik hoop dat er dit maal ernstig over nagedacht wordt en men niet alleen gaat kijken naar “grote ontwerpers” en vooruitstrevende ideeën. Dit heeft men namelijk al eens gedaan bij de heraanleg van het Astridplein en van het Theaterplein, met bedroevende resultaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten