vrijdag 27 februari 2009

Schoolperikelen...

Maandag beginnen ook in Antwerpen de scholen nieuwe leerlingen in te schrijven voor het volgend schooljaar. En dus is het een regelrechte oorlog om plaats te vinden in de voor Uw kind meest geschikte school. Op een aantal locaties in de stad zal de gekte toeslaan en zullen er zich gedurende enkele dagen wachtrijen vormen zoals bij een naoorlogse voedselbedeling.

De waanzin wordt elk jaar meer verbijsterend. In Antwerpen werd eergisteren voor de Arthurschool in Borgerhout de allereerste wachtende vader gesignaleerd. Hij begon aan een marathon van vijf dagen en zes nachten in miezerig weer, waarin hij hopelijk af en toe wordt afgelost. Ouders die bereid zijn om hun hele krokusvakantie op te offeren voor een schoolinschrijving, moeten wel heel erg veel van hun kinderen houden, denk je dan. Maar daarmee is het goede nieuws ook op.

Ook al gezien: een vrouw die haar mobilhome voor een schoolpoort heeft geparkeerd. Vorig jaar bleek iemand zelfs een student te hebben ingehuurd om voor hem in de rij te gaan staan. De schooldirecties zien deze hysterie aan en nemen allerlei maatregelen om de overspoeling van al die hardcore fans minder gĂȘnant te laten verlopen. De ene school maakt van haar gymzaal in de nacht van zondag op maandag een soort tijdelijk asielcentrum, een andere start om middernacht al met de inschrijvingen. Barmhartige gestes, maar het verandert niets aan de enige diagnose die wij kunnen stellen: deze massapsychose moet stoppen, alles is beter dan dit, desnoods moeten de inschrijvingen maar worden bepaald via lottrekking.

De Vlaamse regering heeft in het verleden al enkele vernieuwingen ingevoerd die een gunstig effect moesten oogsten: broers en zussen van schoolgaande kinderen mogen tegenwoordig al vanaf januari worden ingeschreven, kinderen die vallen onder het GOK-decreet (Gelijke Onderwijskansen) vanaf februari. Maar daarmee is de zaak duidelijk nog niet opgelost. De Antwerpse schepen van Onderwijs Robert Voorhamme zou ook graag voorrang verlenen aan kinderen die in de buurt van een school wonen. De scholen hebben dit voorstel afgewezen en ik had er ook niet echt een goed gevoel bij omdat zo’n maatregel de kloof tussen ’witte’ en ’zwarte’ scholen zeker niet smaller maakt. Maar alles is beter dan het huidige mensonterende systeem, waarvan vooral arme en alleenstaande ouders de dupe zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten