woensdag 18 februari 2009

Kommunisten...

Jarenlang heeft de westerse wereld, met de Verenigde Staten aan kop, strijd gevoerd tegen het communisme. Het was (sic) een verderfelijk systeem, dat de mensen dom en arm hield, iedere economische expansie was onmogelijk. Kortom, leve het westerse kapitalisme.

Nu echter, slechts enkele decennia later, nadat het communisme, het staatsbezit en de –bemoeienissen, door de westerse druk bijna uit de wereld verdwenen is, begint men uit een ander vaatje te tappen.

Het noodlijdende FORTIS werd overgenomen door de Belgische staat en is momenteel dus niet meer of niet minder dan een staatsbank. Misschien min of meer begrijpbaar als men weet dat de roots van FORTIS in feite bij de vroegere Algemene Spaar- en LijfrenteKas liggen. De uitvinder van het schoolsparen en oorspronkelijk, juist ja… een staatsbank.

Voor DEXIA tappen we een beetje uit hetzelfde vaatje, omdat DEXIA gewoon een andere naam is voor het Gemeentekrediet, ook een … juist.

Nu echter, wanneer OPEL Antwerpen in slechte papieren zit en met sluiting wordt bedreigd, opperen de vakbonden, de vroegere strijders tegen het communisme, er voor dat OPEL zou worden overgenomen door de Belgische Staat.

Gaan we nu van alle werknemers van FORTIS, DEXIA, OPEL, en wie weet wie de volgende is, ambtenaren maken? En, als ik morgen over kop ga, alhoewel ik aan deze krant geen euro verdien, wordt deze internetkrant dan ook de Antwerpse Staatskrant? Als DELHAIZE nog veel klanten verliest omdat ze geen Unilever-producten meer verkopen, worden alle DELHAIZE’s staatswinkels? Wordt nu iedere café die omwille van de economische crisis de boeken neerlegt ook overgenomen door de staat om er een “volksmess” van te maken? Lopen we straks allemaal rond in hetzelfde Mao-pakje of Janssens-T-shirt omdat het rommelt in de textielindustrie?

Als slechts een klein deeltje van deze veronderstellingen werkelijkheid worden, dan zijn we tegen 2050 in België datgene wat men vroeger bestreden heeft….Kommunisten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten