dinsdag 17 februari 2009

Nederlands...

Enkele decennia geleden, toen er nog véél werk was en de schoolplicht tot 18 jaar nog niet bestond, gingen bijna 3/4 van de jongeren op hun 14 jaar werken. Ze hadden gewoon lager onderwijs gevolgd en om de kloof van 12 naar 14 jaar te dichten, deden ze het "zesde studiejaar" twee of drie maal over. Pas op, je moest deze mensen niets vragen over de stelling van Pitagoras, je moest ze niets vragen over de tabel van Mendeljev, maar... ze konden perfect nederlands spreken, lezen en schrijven.
Nu bestaat het "lager onderwijs" niet meer. Het heet thans basisonderwijs. Niemand gaat nog op z'n 14é jaar werken en na het basisonderwijs volgt iedereen nog eens minstens 6 jaar voortgezet onderwijs, maar... blijkbaar kunnen ze geen nederlands meer spreken, lezen en/of schrijven.
Dat blijkt uit het feit dat er zo weinig mensen slagen in het examen "nederlands" bij de brandweer en bij de federale politie. Nochthans is dat examen niet meer dan een simpel dictee en de samenvatting van een voorgelezen tekst.
Zijn de mensen dan zoveel dommer dan vroeger of scheelt er iets met de kwaliteit van ons onderwijs? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat je niet meer in Antwerpen kunt rondlopen of je komt minstens 5 klassen tegen die op stadsexploitatie zijn. Straks wordt er meer op straat gelopen dan in de klas gezeten, en geloof me... de Grote Markt in Antwerpen is nu echt niet de ideale plaats om nederlands te leren.
Ik vrees dus dat we nog lange tijd door de politie zullen aangesproken worden met "Zeg, moat, geef maai a pasken is."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten