zaterdag 7 februari 2009

Antwerpse vuilzakperikelen...

Antwerps milieuschepen Guy Lauwers (sp.a) heeft kopzorgen. De week was anders mooi begonnen. Afgelopen weekend mocht Lauwers in het cultuurcentrum Sint-Andries het beeldje ’De Gouden Neus’ ontvangen voor de Witte Tornado’s. Lauwers was zo trots met de prijs dat hij het hoogst persoonlijk ging afgeven bij zijn straatvegers. Het beeldje kreeg een plekje in de al overvolle prijzenkast van de Witte Tornado’s.
De vreugde duurde niet lang, want de Antwerpenaars klagen over de afvalzakken. Uit een internetbevraging blijkt dat maar liefst 80 procent klachten heeft over de kwaliteit van de afvalzakken. De zakken scheuren en daar is echt niet veel voor nodig. Ofwel laat de naad aan de zijkant het afweten of heb je alleen de bovenzijde van de afvalzak vast. In beide gevallen ligt de inhoud van de afvalzak op de vloer. Als bewoner zou je voor minder prikkelbaar worden. Bovenop kwam de nogal ongelukkige communicatie van de leverancier van de afvalzakken. Hij stelde voor om een handleiding af te drukken op de zakken. Volgens hem sprongen sommige burgers slecht om met de afvalzak. Als zo iets simpel als een zak al een handleiding nodig heeft, dan is er iets fout met het produkt en niet met de Antwerpenaar.
Lauwers wijst het voorstel van de producent af. De schepen wacht de kwaliteitstesten van de afvalzakken af. Bovendien beseft de schepen dat het afdrukken van de handleiding zou overkomen alsof hij de schuld in de schoenen van de Antwerpenaar schuift. Dit bracht hem vorig jaar al eens in de problemen met de Antwerpse ondernemers. Toen wees Lauwers met een beschuldigende vinger naar de middenstand voor al het afval dat nog op straat stond. De schepen leerde uit zijn fouten.
Bovendien komen de problemen ongelegen. In april vorig jaar bracht het stadsbestuur zijn inspanningen rond afval in beeld. In een tweede campagne werd de Antwerpenaar op zijn of haar verantwoordelijkheid gewezen. Wie een sigarettenpeuk op de grond werpt, riskeert een boete van 250 euro. Alleen blijft de stad Antwerpen nu zelf in gebreke door geen goede afvalzakken te verkopen. Propere straten zijn de topprioriteit van deze coalitie. De oprichting van een gemeentelijk autonoom afvalbedrijf is daarin volgens sp.a, CD&V en Open Vld een essentieel element. Alleen dreigt Antwerpen met zo’n afvalbedrijf meer te moeten betalen voor dezelfde taken. Alles heeft te maken met het btw-tarief dat dit autonoom bedrijf moet aanrekenen. Het project zou onbetaalbaar zijn. Het enthousiasme binnen het schepencollege is dus al danig bekoeld. De kans dat Antwerpen ooit een autonoom afvalbedrijf heeft, slinkt met de dag.
De afgelopen jaren trok het stadsbestuur het budget om de Antwerpse straten en pleinen proper te houden gevoelig op. Het materiaal is gemoderniseerd en het personeel uitgebreid. Ook de controles op wie de regels aan zijn laars lapt, zijn opgevoerd. Deze maatregelen zijn terecht, maar we zijn er nog lang niet. De dienstverlening van de stad Antwerpen laat rond properheid nog wel eens een steek vallen. Een propere stad is een project van lange adem. Moet dit via de huidige stadsdienst, een intercommunale of een autonoom bedrijf? Wat uiteindelijk ook de keuze wordt, het zal alleen werken als er ten volle op wordt ingezet.
Dit lijkt voor u en mij vanzelfsprekend, maar ik verzeker u dat de politieke en de ambtelijke logica iets anders in elkaar steekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten