zaterdag 14 februari 2009

De Asociale Antwerpenaar...

Het is 14 februari vandaag en wij worden verondersteld Valentijnsdag te vieren, of Saint-Amour, zoals de oudere Sinjoren zeggen. Het feest van de liefde of van de verliefden. Door de commercie wordt ons vandaag opgedrongen om extra lief te zijn voor hem of haar die ons het dichtst bij het hart ligt. Enkel voor die ene. Tegen de rest mogen we normaal doen en ons ware karakter laten zien.
Zelfs tegen die ene, geliefde persoon lief, of minstens sociaal doen, zal vele Antwerpenaars moeilijk vallen, vrees ik, want hoe sociaal is de doorsnee Antwerpenaar eigenlijk? Ik vrees het ergste. U gelooft mij niet? Probeer het vandaag maar. Ga eens wandelen in een drukke winkelstraat, liefst met een brede smile op Uw gezicht en wens iedereen die je tegen komt maar eens vriendelijk een "Goedendag". Wedden dat 90% U bekijkt als iemand die van een andere planeet komt? U zal van geluk mogen spreken als niemand zijn/of haar GSM neemt op 112 te bellen en U te laten opnemen in de psychiatrie.
Niet overtuigd van het asociaal gedrag van de gemiddelde Antwerpenaar? Zelfs niet na deze proef? Wel, ga dan rustig voor Uw computerscherm zitten en open de onlineversie van "de Frut" . "De Frut" online is meer een afkooksel geworden van "De Slimste Mens". Waarom? Wel, bij ieder artikel wordt wel de mening gevraagd van de lezer. Hierbij spreken wij ons zeker niet uit over de suggestiviteit van de vragen.
Een voorbeeld: Op de gedempte Zuiderdokken is men momenteel bezig het tentenkamp op te trekken van "AFRIKA!AFRIKA!. Een prachtig evenement in een tent van 30 meter hoog. Commentaar van de eerste lezer? "Hoe kan het in putteke winter in een tent 25 %? En ondertussen maar 'dikke truiendag' organiseren. Bewustmaking?!"
Tweede lezer: "Meer nog: Als ik het groot aantal mastodonten van vrachtwagens zie dat hiervoor de laatste dagen is moeten aanrukken, vind ik het zeker een enorme energieverspilling en milieuvervuiling. En dat alles voor wat entertainment."
Het volgende artikel: Kinderen spelen niet meer op straat zoals vroeger. Commentaar: " Je zal maar een huis gekocht hebben waar korte tijd nadien dagelijks 20 kinderen voor de deur spelen."
Snap je het? En dan maar klagen dat er minder toeristen zijn, dus minder inkomen is. Is daar van te verschieten? De Antwerpenaar leeft in zijn eigen cocoon, trekt zich van niets of iemand iets aan, heeft altijd gelijk en altijd wel een reden om te klagen. En een "goedendag" wensen? Alleen binnen z'n eigen, bekrompen vriendenkring en dan nog alleen als hij daar goesting voor heeft.
Chauvinisme, denkt U? Neen... Asociaal en pure dikkenekkerij...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten