zondag 2 mei 2010

Het wordt niet eenvoudig in Antwerpen...


Gisteren vierden de socialisten 1 mei én de 125ste verjaardag van het socialisme in België. In Antwerpen waren er eerst toespraken op de Bolivarplaats, daarna trok de stoet naar de Grote Markt en was er feest op de Scheldekaaien. Een mooier startschot voor de verkiezingscampagne kon de sp.a niet wensen.

Dat wordt geen eenvoudige campagne, want zoals professor Carl Devos gisteren zei: in deze op communautair vlak zo woelige tijden kampt sp.a met een probleem van relevantie. Anders gezegd: ze dreigt wat te vervagen achter het borstgeroffel van politici zoals Bart De Wever en Alexander De Croo.

Wie gaat in de provinciale kieskring Antwerpen voor sp.a de kar trekken? Wordt dat de voorzitter zelf, of moet zij zich aan het hele land verkopen op de lijst van de Senaat? In dat geval zou Maya Detiège voor Antwerpen een alternatief kunnen zijn. Patrick Janssens zal wellicht de lijst duwen. Het experiment met Christine Van Broeckhoven aan de kop lijkt niet meteen voor herhaling vatbaar.

Ook bij de andere partijen wordt er al druk geprutst aan de Antwerpse lijsten. Bij CD&V zouden ze wel gek zijn als ze hun stemmenkanon Inge Vervotte niet naar het front sturen. Groen! gaat wellicht voor Meyrem Almaci, al heeft die de brute pech dat ze hoogzwanger campagne moet voeren. Politiek houdt geen rekening met geboorteplanning.

Bij Vlaams Belang lijkt Gerolf Annemans een zekere lijsttrekker. Het VB houdt het vooral spannend rond de vraag of Marie- Rose Morel nog zal worden gevraagd voor de lijst. Gisteren was Morel in elk geval nog niet benaderd. De kans dat dit alsnog gebeurt, lijkt me eerlijk gezegd klein.

In andere partijen is de situatie troebeler. Als N-VA Bart De Wever nationaal wil uitspelen, wie trekt dan de kar in Antwerpen: Vlaams minister Philippe Muyters, of Kamerlid Jan Jambon? Voor LDD wordt het moeilijk om haar enige Antwerpse Kamerlid Rob Van de Velde verkozen te krijgen. Of moet Jurgen Verstrepen depanneren?

Het lastigst wordt de lijstvorming bij Open Vld. Annemie Turtelboom en Bart Somers voeren de lijst aan, maar Ludo Van Campenhout, Willem-Frederik Schiltz, Kris Luyckx en Yolande Avontroodt strijden om twee of drie verkiesbare plaatsen. Als dat maar zonder bloedvergieten verloopt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten