zaterdag 8 mei 2010

Voor mij hoeft die migratie-boem niet...


Zodra de economie weer aantrekt, treedt de discussie over het aantrekken van arbeidskrachten, ook goedkope, weer op de voorgrond, zegt Jozef De Witte.
Migranten zijn lang niet allemaal armoezaaiers die hier komen profiteren van de sociale zekerheid. Elke migrant heeft zijn verhaal, blijkt uit het jaarverslag van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding.
Sommige immigranten komen hier om te studeren (14 procent in België), anderen om te werken (15 procent), nog anderen om de oorlog of het geweld in eigen land te ontvluchten (9 procent). Vier op de tien vreemdelingen komen het land binnen via de gezinshereniging.
Asielzoekers zijn in de minderheid. Slechts een immigrant op de tien vraagt asiel aan om politieke redenen. In 2007 kwamen 110.000 immigranten legaal het land binnen. Hetzelfde jaar emigreerden er ook 45.000 Belgen.
Naar een ander land verhuizen is een mensenrecht, zeggen de Verenigde Naties in een rapport van 2009. Ook de VN waarschuwt om migratie niet als een uitsluitend negatief fenomeen te bekijken. De meeste mensen die emigreren, geven hun leven een positieve wending.
Driekwart van de migraties vindt ook binnen een land plaats (de Verenigde Staten bijvoorbeeld). Volgens conservatieve ramingen gaat het om 740 miljoen interne migraties.
Bij de internationale migraties (214 miljoen mensen, of drie procent van de wereldbevolking) gaat het meestal om een verhuis van het ene ontwikkelingsland naar het andere, of van het ene ontwikkelde land naar het andere.
Het aantal politieke vluchtelingen wereldwijd wordt geraamd op 14 miljoen. In Europa leeft amper één procent van de Afrikanen.
‘Toch is in ons land de overheersende mening tegenover meer migratie negatief’, stelt directeur Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijke Kansen vast. ‘Dat is geen goede zaak, omdat de experts net het tegenovergestelde aanbevelen. Zij raden aan de toegang tot het land te vereenvoudigen in plaats van te bemoeilijken.’
‘De economische crisis heeft de discussie over het toelaten van arbeidskrachten, ook laaggeschoolden, naar de achtergrond verdrongen. Maar zodra de economie weer aantrekt, komt die discussie weer op het voorplan. In Vlaanderen durft men dit debat nauwelijks aan, vooral uit vrees dat een partij (Vlaams belang) daar voordeel zou uit halen.’ www.diversiteit.be (bron:fvg)

Reactie: Als Jozef De Witte het gezegd heeft zal het wel waar zijn...of niet soms.. Het zijn niet allemaal armoezaaiers zegt hij zelf... nee niet allemaal.. maar wel meer dan genoeg..anders kwamen ze gewoon niet naar hier. En ze gebruiken als " goedkope arbeidskrachten " zegt meer over "te lage" lonen dan over migranten die er wel willen voor zwoegen..op deze wijze ondermijnen ze onze loon barema's. Dat men zijn "geliefde land" ontvlucht in oorlog situaties lijkt mij logisch.. maar dan mogen we minstens verwachten dat ze teruggaan als de oorlog over is..
"Gezinshereniging" een mooi woord om je ouders en familie naar hier te brengen.. en ze te laten onderhouden door de staat..omdat in het land van afkomst er geen of nauwelijks pensioen systemen zijn ( men betaalt er dan ook niet voor) . En wat het "mensenrecht" op verhuizen betreft..als we de USA ( het land van vrijheid) als parameter gebruiken zitten ze hier in het aardsparadijs. En dan hebben we nog het meest negatieve.. de religies die deze mensen meebrengen zijn in de meeste gevallen strijdig met onze wetten en cultuur.. maar toch moeten wij ons aanpassen vinden zij...
Dus samengevat.. voor mij hoeft deze migratie-boem niet ,en toch ben ik geen racist !!.

2 opmerkingen:

  1. geen probleem dat migranten naar België komen, maar het is onze eigen overheid welke niet optreed tegen de profiteurs en er niet voor zorgt dat er streng wordt toegekeken op mensen welke OCMW ontvangen in verschillende gemeentes, verkeersboete's betalen, mensen geld geven welke ook in het buitenland een uitkering krijgen, uitkering krijgen op verschillende namen (veranderen van naam zoals wij van broek veranderen), moet ik nog een tiental vormen van gekende misbruiken opsommen van gekende misbruiken waartegen de overheid niets onderneemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Migratie is er altijd geweest. Bedenk maar eens hoe in de menselijke geschiedenis men over de aarde uitzwermde. In de meeste gevallen ging dit helaas altijd samen met twisten en oorlogen. Het is nooit anders geweest. En volgens mij is het pas echt beginnen misgaan toen men in naam van een god het grote gelijk wilde halen. Hoe beschaafd we momenteel ook mogen zijn, migratie zal nog steeds leiden tot disputen. Door de vroegere volksverhuizingen zijn er verschillende culturen ontstaan en het is altijd een pluspunt om een andere cultuur te leren kennen. Maar volgens mij zal men nooit tot een mix van deze culturen kunnen komen. Daarvoor zijn ze te divers.

    BeantwoordenVerwijderen