zaterdag 29 mei 2010

Eindelijk duidelijkheid: Werkgever kan en mag hoofddoek verbieden...

Volgens de arbeidsrechtbank in Antwerpen behoort het dragen van religieuze kledij of symbolen op de werkvloer niet tot het beschermd criterium 'geloof' in de antidiscriminatiewet. G4S, dat beveiligings- en receptiediensten aanbiedt, kon het ongeschreven neutraliteitsprincipe van het bedrijf opleggen aan een moslima die de hoofddoek wilde dragen. De uitspraak wordt besproken in De Juristenkrant.
De werkneemster werkte aanvankelijk zonder hoofddoek en in vrij te kiezen kledij bij diverse cliƫnten van G4S. In april 2006 gaf ze haar oversten te kennen dat ze voortaan ook tijdens het werk de hoofddoek wilde dragen. G4S maakte snel duidelijk dit niet te zullen tolereren, omdat het indruist tegen de nagestreefde neutraliteit, zowel binnen de onderneming als tegenover klanten. Tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid kreeg de vrouw te horen dat ze bij haar terugkeer ook een uniform zal moeten dragen.
Ondanks onderhandelingspogingen van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de liberale vakbond, komt het tot een confrontatie waarbij de werkneemster, met hoofddoek, wandelen wordt gestuurd totdat ze de dress code stipt naleeft.
Ondertussen past de ondernemingsraad het arbeidsreglement aan, en voegt een nieuwe clausule in waarbij het voor werknemers verboden is "om op de werkplaats zichtbare tekens te dragen van hun politieke, filosofische of religieuze overtuigingen en/of elk ritueel dat daar uit voortvloeit te manifesteren." Na een mislukt overleggesprek krijgt de vrouw haar ontslag met een opzegvergoeding van drie maanden loon. De volgende dag treedt de nieuwe bepaling van het arbeidsreglement in werking.
In de procedure ten gronde stelt de vrouw volgens de arbeidsrechtbank ten onrechte dat ze werd ontslagen omwille van haar geloofsovertuiging. Volgens de rechtbank zou er enkel directe discriminatie zijn als ze was ontslagen omdat ze een aanhangster was van de islam, aldus De Juristenkrant.
Volgens auteur Katayoun Alidadi, wetenschappelijk medewerker aan de KULeuven, wordt door de uitspraak van de arbeidsrechtbank bescherming tegen discriminatoir ontslag in grote mate uitgehold.
De uitspraak is duidelijk , je houden aan de regels of opstappen. Wat de vrouw in kwestie gedaan heeft lijkt mij pure provocatie... zij wou gewoon haar wil opleggen aan haar werkgever en collega's... en voelde zich geroepen om duidelijke tekenen tedragen die verwijzen naar haar religie... dat dit niet mag kan ik enkel bijtreden. Neutraliteit is een goed dat moet beschermd worden... wat ook de prijs moge zijn voor sommigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten