vrijdag 21 mei 2010

Sinksenfoor, last of zegen...

Morgen opent op de Gedempte Zuiderdokken voor de zoveelste keer de Antwerpse Sinkenfoor. Ze bestaat al zoveel jaren dat ze infeite Antwerps cultureel erfgoed is geworden, alhoewel ze moeten vechten heeft voor haar bestaan.
De allereerste Sinksenfoor in Antwerpen ging door op een plaats waar in alle gemeenten en steden de foor doorgaat, namelijk op de Grote Markt, maar dit bleek geen goede keuze te zijn in verband met de té kleine oppervlakte, zodat al vlug verhuisd werd naar de Groenplaats. Daar was er meer plaats, maar... waren de omwonenden onverdraagzamer en begonnen ze te klagen van overlast. (Waar hebben we dat nog gehoord). Dus... een derde maal verhuizen, ditmaal naar de Leien, waar de foor alternerend links en rechts stond. Ook hier weer problemen, zodat een vierde maal verhuisd werd. Dit maal naar de gedempte Zuiderdokken. Pas op, ook daar klagen de omwoners. Zo is een Antwerpenaar nu eenmaal. Alles mag en alles is plezant, zolang het maar niet in een straal van 50 meter voor mijn deur gebeurt.
Enfin, er worden grote inspanningen geleverd om de overlast tot een minimum te beperken. Het zou trouwens spijtig zijn mocht zo'n Antwerps monument verdwijnen door het gezeur van enkelingen. En toch... deze week waren er al enkele stomdronken bouwvakkers die de kermisuitbaters molesteerden en dienden er politie- en ziekenwagens aan te pas te komen. Dat doet natuurlijk geen goed aan het ganse gebeuren.
En toch zullen ze er weer zijn: de zuipers, ambrasmakers, handtassendieven, enz... de enkele ziekelingen die het voor de rest van de maatschappij verkl...ten. Vertel mij dan niet dat de Sinksenfoor voor overlast zorgt. Neen, het zijn die paar tientallen die nooit zullen weten hoe ze zich in het openbaar moeten gedragen. Voor mij mag de politie gerust de nultorelantie toepassen. Het kan er alleen maar toe bijdragen dat iedereen van een zalige kermis kan genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten