zaterdag 22 mei 2010

Spreken is zilver, zwijgen is zonde...

De media staat er bol van, je kan er niet naast kijken, het moet uitgebracht worden, maar... de media heeft het fenomeen wel decennia lang doodgezwegen, de pedofilie binnen de katholieke Kerk. Want, en wees nu eerlijk, iedereen van ons, zonder uitzondering, tenzij je op een andere planeet hebt gewoond de laatste honderd jaar, heeft wel weet van één of meerdere feiten. Sommigen, spijtig genoeg, hebben het aan den lijve ondervonden, maar anderen weten het zeker van horen zeggen.
Wie kent geen verhalen van scouts- of chiroproosten die het nodig vonden het "Woord Gods" te verkondigen, terwijl de kinderen op het kamp zich aan het wassen waren of onder de douche stonden? Wie kent geen verhalen van scouts- of chiroleiders die op kamp in de tent van de proost werden uitgenodigd om bij een glaasje goedkope wijn "het programma van 's anderendaags" te bespreken? Wie kent er geen verhalen van priester-leraars die op school de treurende, hun moeder missende internen naar hun kamer riepen om hen te troosten, "bijles" te geven of die lijfstraffen uitdeelden op de blote kont, terwijl zich onder hun toga een vervaarlijke knobbel ontwikkelde? Wie heeft geen weet van één of andere jonge onderpastoor die al na enkele maanden verplaatst werd naar een andere parochie omdat hij dacht dat het "Rijk der Hemelen" te vinden was in de slip van Akela van de plaatselijke welpenhorde?
Als je dan weet dat sexuele handelingen met kinderen gelijk staan met verkrachting én dat het feit dat die pater, pastoor of onderpastoor voor die kinderen een leidende functie had, wat een verzwarende omstandigheid is, hoe komt het dan dat er al die jaren niemand de moed gehad heeft om dit te publiceren of aan de grote klok te hangen?
Als ik morgen dergelijke feiten pleeg dan zit ik overmorgen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de Begijnenstraat en wordt ik daar binnen de week verkracht of krijg ik daar de rammeling van mijn leven door de andere criminelen die daar opgesloten zitten. Is dat de laatste 50 jaar ooit gebeurd met een priester? Neen! Zij kregen een andere parochie toegewezen of werden aalmoezenier in een rusthuis!
Is het normaal dat men slachtoffers van pedofilie door geestelijken verwijst naar een kerkelijke commissie? Neen! Dergelijke zwaarwichtige feiten dienen behandeld te worden door het Parket en zwaar bestraft te worden. Maar neen, alles wordt toegedekt door de "mantel der liefde" en waarom? Omdat er in alle lagen van de kerkelijke hiërarchie typen zitten die stront aan hun knikker hangen hebben.
Ik, die ooit gescheiden ben, mag geen sacramenten meer ontvangen, omdat ik een zware zondaar ben, maar een kinderverkrachter moet men "vergeving schenken". De Islamieten wordt dilwijls verweten dat ze de Koran naar hun hand zetten, maar doen die pedofiele katholieke priesters dat dan niet met de tekst "Laat de kinderen tot mij komen".
Pas op, er zijn ook duizenden goede priesters die het goed menen en de daden van hun collega's afkeuren, maar waar staan we als iemand zoals Van Geluwe in alle ernst vertelt dat je geen zonde pleegt als het zaad niet spuit? Waar staan we als de Kerk nu maatregelen neemt zoals priesters te verbieden alleen met een kind in een kamer te zijn?
Scheidt het kaf van het koren, overgiet de schuldigen met pek, wikkel ze in veren en sla ze de stad uit en laat hen die het goed menen in een huwelijk stappen en een normaal sexueel leven beleven.
Maar dan ga ik te ver zeker...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten