dinsdag 25 mei 2010

Ernstige aanwijzing van schuld...

Stel, het is halftwaalf 's morgens, en je tachtigjarige moeder, die zich moeilijk kan verplaatsen, heeft afgesproken met een vriendin op een terrasje op de Antwerpse Grote Markt. Als rechtgeaarde zoon laat je de vrouw die je heeft gebaard en grootgebracht niet in de kou staan en je helpt haar in je wagen en voert haar naar haar afspraak op de Grote Markt. Je installeert haar op het terrasje en zij staat er op dat ze je, bij wijze van dank, trakteert op een koffie. Je aanvaardt uiteraard en na tien minuten ga je terug naar je wagen. Daar tref je een Antwerpse diender aan die net een proces-verbaal tussen je ruitenwissers steekt.
"Da is nie slim, hé joengen, ge weet da g'oep de Groete Markt nie meug parkeren na den elven. Da kost a seventig eurokes, hé maat. De wet is de wet en iek heb hem nie gemoakt."
Uiteraard heb je daar weinig verhaal tegen. Na 11 uur mag je niet meer op de Grote Markt parkeren of stationeren, dus... het feit dat je dat toch gedaan hebt en het feit dat de politie de overtreding vaststelt is een ernstige aanwijzing van schuld. Preutelen of protesteren mag, maar... betalen moet.
Nu een ander, niet zo hypothetisch verhaal. Je trekt op zondagavond met twee vrienden naar een café in de Antwerpse Pothoekstraat, duidelijk met de bedoeling om "keet te schoppen" omdat je het niet eens bent met de gang van zaken daar. Je bent gewapend met een handvuurwapen (illegale wapendracht) en lost in het café enkele schoten waarbij je, al dan niet toevallig, iemand raakt in de voet (opzettelijke of, in het beste geval, onopzettelijke slagen met verwondingen) en je verlaat het café. Even later ga je een politiebureel binnen en vertel je dat je betrokken bent geraakt in een caféruzie.
De politie houdt je vast, het slachtoffer herkent je als de schutter, politie verhoort de getuigen, stelt proces-verbaal op, verwittigt het Parket en leidt je voor voor de onderzoeksrechter. En wat doet die? Die laat U gaan omdat er geen "ernstige aanwijzing van schuld is"!!!!!!!
Die klojo gaat er dus van uit dat je toevallig, totaal buiten uw weten, een pistool hebt gekocht, dat dat pistool per ongeluk in uw zakken is terecht gekomen, dat de Heilige Geest, want tenslotte was het Pinksteren, dat pistool in uw handen heeft geduwd en enkele schoten heeft gelost. Verder denkt die klojo waarschijnlijk dat het slachtoffer bewust en bij zijn volle verstand zijn voet voor de loop van het pistool heeft gehouden en dan zelf de trekker heeft overgehaald. Verder heeft de politie dan waarschijnlijk de getuigenverklaringen uit hun duim gezogen en was het slachtoffer stekeblind, zodat het hem onmogelijk was de daders te herkennen.
Moraal van het verhaal? Knal in Antwerpen af wie je wilt, maar zorg er vooral voor dat je wagen correct geparkeerd is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten