vrijdag 30 april 2010

Overpeinzingen...

We staan aan de vooravond van de vijfde jaargang van deze krant, die van "antwerpsegilde.be", over "Antwerpen, stad en provincie" evolueerde naar de huidige "Antwerpse Koerier". Noem het gerust een uit de hand gelopen hobby met professionele allures.
En toch zullen trouwe lezers en lezeressen gemerkt hebben dat deze krant de afgelopen drie dagen niet is verschenen. Een dipje van de redactie? Misschien. Maar we hebben ook onze tijd genomen om alles eens op een rijtje te zetten, want tenslotte kost een krant maken geld. Denk maar aan bijvoorbeeld de kost voor de server, de domeinnaam, perskaarten, lidmaatschap van het Internationaal Perscentrum Vlaanderen, lidmaatschap van SOFAM, provincie- én gemeentebelastingen op onze redactieruimte, computers, printer, scanner, programma's, foto- en filmmateriaal, geluidsopnamemateriaal, enz... alles samen toch een flink jaarlijks bedrag en dat terwijl "De Antwerpse Koerier" bewust reklamevrij wordt gehouden en dus geen enkele vorm van inkomsten heeft.
Oké, het reklamevrij houden van de krant is een bewuste keuze en we weten dat we daardoor inkomsten mislopen, én... iemand die wekelijks gaat biljarten, voetbal kijken of darts spelen heeft ook een hobby die geld kost, maar... die vindt daar waarschijnlijk dan ook een vorm van bevrediging in.
Ons kost het in stand houden van de krant bijvoorbeeld gemiddeld acht uur werk per dag. Onze bevrediging? Goed, we hebben in de vier jaar dat we online zijn bijna 8.000.000 (acht miljoen) gelezen bladzijden en een onlangs op Facebook opgerichte fanclub gaat naar de 300 leden en groeit dagelijks. Niet slecht, vinden wij zelf, voor een regionale webkrant die zich tot een beperkte doelgroep richt.
Waar wringt het schoentje dan? Wel, we hebben het idee dat de lezers geen voeling hebben met de krant. Op bijna geen enkel artikel krijgen wij feedback, niettegenstaande die mogelijkheid door ons geschapen werd. Ook op "Het woord van de redactie" zijn weinig of geen reacties, en als die er al zijn is het door een taalpuritein of mierenneuker die een typfout gevonden heeft en die wereldkundig wil maken. Aan onze wedstrijd "Fotografeer Gert de Keyser" heeft nog géén enkele lezer deelgenomen, niettegenstaande de prijzen niet min zijn. Kijk maar eens in een catalogus van onze huiscartoonist en overtuig U er maar eens van hoeveel een kunstwerk van deze artiest waard is. Niettegenstaande ik er geen overlijdensbericht van gekregen heb, veronderstel ik dat onze sportredacteur dood en begraven is, want het laatste teken van leven dat ik van hem gehoord heb, is intussen meer dan twee maanden geleden.
Wanneer ik kijk naar de grote, landelijke webkranten wordt ik jaloers. Zij krijgen wel reacties en feedback op hun artikelen. Aan hun polls wordt wel deelgenomen en hun wedstrijden hebben wel succes. Wanneer iemand op Facebook een groep opricht onder het motto "Mijn kat wil niet schijten" of "Mijn schoonmoeder is een tang" schrijven daar binnen de week minstens 5.000 fans op in.
Goed, morgen begint de vijfde jaargang, de server is betaald voor nog een jaar krant maken en we zien wel. Maar ik vrees voor een zesde jaargang als "De Antwerpse Koerier" beschouwd blijft worden als een gratis krant gemaakt door een paar onnozelaars...

1 opmerking:

  1. Laat die server nog maar eens een jaar draaien.
    Ik heb zopas uw 'Antwerpse Koerier' ontdekt en al een paar artikels gelezen. Het mag er zijn. Ik kan mij voorstellen dat het niet eenvoudig is; onderwerpen vinden, uitkiezen en dan nog een leesbaar (en liefst onafhankelijk) artikel schrijven. En dat er geen of niet veel reactie komt, laat dat geen reden zijn om op te houden.

    BeantwoordenVerwijderen