zaterdag 10 april 2010

Zijn de Antwerpse evenementen voor iedereen zo leuk?

Antwerpen is, en dat kan niemand ontkennen, een evenementenstad. Maar liefst 3.000 evenementen passeren op jaarbasis in Antwerpen de revue. Niet allemaal massa-events zoals de Bollekesfeesten en de Scheldeprijs, maar toch, ieder event vereist een opbouw én een afbraak. En daarvoor, zo verkoopt de stad Antwerpen het in ieder geval, werd binnen het stadspersoneel de "evenementencel" opgericht. Technisch stadspersoneel dat instaat voor het plaatsen en terug opruimen van de vlaggenmasten, de tenten, de podia, nadarhekken, tafels, stoelen, enz... Kortom een schakel zonder dewelke het onmogelijk zou zijn om van Antwerpen een evenementenstad te maken.
Nu zou je, als nuchter denkend mens, veronderstellen dat deze "evenementencel" goed bemand en gestructureerd is, want zeg nu zelf, 3.000 evenementen op jaarbasis is niet niks. Dat zou, indien men het mooi verdeeld, maar zo gaat het niet, neerkomen op tien evenementen per dag, kris-kras over de stad verspreid.
Wel, hou je vast, gans deze opbouw- en afbraakploeg bestaat uit welgeteld 63 man. Aanvankelijk waren het er bijna honderd, maar de laatste jaren werd ze met méér dan 30 man uitgedund. En... het mooiste komt nog, deze equipe is tevens de verhuisploeg van de stad en staat eveneens in voor het opladen van meubelen en het stockeren ervan bij uitdrijvingen uit woningen. Ik hoef U niet te vertellen dat de leden van deze cel extra gemotiveerd moeten zijn om dit zwaar werk dag na dag uit te voeren.
De stad zou deze potige kerels op handen moeten dragen, maar... Antwerpen zou Antwerpen niet zijn om deze ploeg alle motivatie te ontnemen. Eén of andere onverlaat heeft beslist dat de werkmethode grondig zal wijzigen. Binnen enkele weken zal iedereen, ook degenen die 4/5 werken om het wat kalmer aan te doen, ook degenen die om één of andere reden parttime werken, verplicht worden om weekenddiensten te draaien. Een wachtdienst van 24 op 24 uur, waarbij de mogelijkheid bestaat dat men bijvoorbeeld zaterdagmorgen opgeroepen wordt van 08.00 tot 13.00 uur, daarna naar huis gestuurd wordt en men terug opgeroepen wordt van 14.00 tot 16.00 uur en dan nog eens van 17.00 tot 23.00 uur. Leuke werkuren dus tegen een belachelijke"wachtvergoeding". De alzo gepresteerde uren kan men niet opsparen voor een verlofdag naar keuze, maar moeten binnen de week gerecupereerd worden, zodat er tijdens de daaropvolgende week een personeelstekort ontstaat.
Materiaal dat na een event wordt opgeladen mag niet worden gebruikt voor een event 500 meter verder, dat 's anderendaags plaatsvindt, maar moet naar het magazijn op de Luchtbal worden vervoerd, afgeladen en geteld, om dan ander materiaal op te laden voor het volgende event. Logica op z'n Antwerps dus. De ingenieurs die dat uitgedokterd hebben, hebben waarschijnlijk tijdens de vakantie hun diploma gehaald in de stedelijke peutertuin van de Duinstraat.
En zo slaagt de stad er andermaal in om goede gemotiveerde werkkrachten te herschapen tot gefrustreerde, ongeintresseerde mensen, die op de lange duur met hun klak naar hun werk zouden smijten.
En geef ze maar eens ongelijk...

1 opmerking:

  1. momenteel zitten we ongeveer rond de 6000 evenementen per jaar.
    en inderdaad moeten we het met een 30 tal mensen minder doen dan enkele jaren terug en er komen er geen bij.
    intussen zijn er dan wel een 3000 evenementen bijgekomen maar daar word blijkbaar geen rekening mee gehouden.
    als de evenementen maar kunnen doorgaan.
    dat is al wat er telt bij den top van de stad volgens ons en naar ons sociaal en familiaal leven word er niet gezien.
    de 4/5 en partime medewerkers worden dan ook gewoonweg over mee ingedeeld en die doen eigenlijk toch al een vermindering voor rust te hebben en vooral in de weekende en hier ook geen rekening mee gehouden.
    als je niet wil meedraaien in het nieuwe systeem (werkroosters)dat binnenkort start moet je maar zien dat je kan overgeplaatst worden. maar bij de andere bedrijven is er dan ook weer geen budget beschikbaar voor deze mensen op te vangen. voor bijv. de lange wapper of den tunnel en het mas is er dan blijkbaar wel geld, maar voor personeel niet en dit is er dringend nodig.

    BeantwoordenVerwijderen