woensdag 21 april 2010

Wanneer is genoeg genoeg?

Het management van Opel wil ondermeer de vestiging te Antwerpen zo goed als sluiten. Reeds maandenlang loopt een spelletje tussen het managment van Opel, enkele regeringen en de vakbonden. Opel hengelt naar de hoogstbiedende regering, terwijl onze regering zoekt naar duurzame tewerkstelling. De vakbonden proberen iets uit de brand te slepen voor hun leden.
In de laatste ronde is gebleken dat Duitsland de sterkste troeven kon bieden. Daar blijven alle vestigingen open en zijn er zo goed als geen afvloeiingen. Vlaanderen heeft enkel bekomen dat slechts een deel van het personeel wordt ontslaan en Opel zal actief meewerken voor een duurzame overname van de bedrijfswerking.

En de ontslagen werknemers? Wel, die worden correct ontslagen met de wettelijke ontslagregeling en concrete hulp om opnieuw aan werk te geraken. Een deel van de onstalegen werknemers heeft een arbeiderscontract en dan heeft een mens begrip voor het feit dat de vakbonden zouden ijveren opdat iedereen een ontslagvergoeding bekomt alsof ze een bediendencontract hadden.
Maar ik verneem in de pers dat uiteindelijk bekomen is dat iedereen een bonus zal krijgen van tussen de 10.000 en de 144.000 Euros! De meesten zouden zo’n 70.000 à 90.000 Euros krijgen!
Hou u vast, want de meesten vinden dat … te weinig en dus onaanvaardbaar.

Nu zullen we het gaan zien! Want vakbonden staan voor solidariteit tussen alle werkende mensen. Natuurlijk zullen zij de inhalige werknemers van Opel erop wijzen dat momenteel veel mensen hun werk verliezen, ook bij kmo’s en bij bedrijven in moeilijkheden. Daar is er helemaal geen sprake van een bonus. Integendeel zijn de meesten al heel blij als ze correct worden uitbetaald.
Volgens mij zullen de vakbonden zeker voorstellen dat iedereen vrijwillig genoegen neemt met de wettelijke normale regeling. De waarde van de onverdiende bonus zal gestort worden op een rekening waarmee de meer onfortuinlijke mensen uit andere bedrijven kunnen geholpen worden.
Eindelijk zal er weer solidariteit heersen tussen alle werkenden. De wereld zal er opnieuw een beetje mooier gaan uitzien.
Of ben ik naief?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten