zaterdag 24 april 2010

Hobookse perikelen...


Voor diegene die denken dat ik aan een ziekte ga ten onder gaan in 2012: no way! In tweeduizend en twaalf zijn het wel nieuwe gemeente – en districtsraadsverkiezingen. En dat er enkele dingen staan te veranderen, indien er niets verbeterd tenminste, is een vaststaand feit. Als we even kijken hoe men het in Hoboken doet gaat men daar ook wel even schrikken van de verkiezingsuitslag.

Het volk mort en de keizer is blind. Het stinkt en de plaatselijke edelen hebben een wasknijper op hun neus. Neem nu de ingrepen die hadden moeten gebeuren en die er niet gekomen zijn en ook niet zullen komen. Of gewoon wat er het laatste jaar zoals gebeurde. Weinig of niets. Geen bevoegdheden, geen persoonlijkheden, geen of weinig inzet en foute inschattingen vanuit het stadsbestuur deden de lokale politici geen goede beurt maken. Gaan ze de komende 18 maanden beter scoren? Het valt te betwijfelen.

Het begon met een gedwongen samenstelling van een minderheidsbestuur. Het ging door met gebakkelei tussen de coalitie en het reservewiel. Dan zitten er nog mensen in het Hobokens college die niet of weinig werken. Mevrouw van cultuur is meer bezig met het fotomodel uit te hangen (je kan geen jubilaris zijn of A. Langmans komt op visite), de schepen van openbare werken kan lekker praten maar zit met zijn kop in Brussel, het heerschap dat jeugd als bevoegdheid heeft vind de centen interessant en de dame van de ouderdomsbezigheden blijft tot op enkele interventies na onzichtbaar. En daar staat dan een districtsburgemeester naast die te braaf is om de boel in brand te steken…

Er komt (voorlopig?) geen cultureel centrum in het Gravenhofpark, niet de schuld van een handjevol buurtbewoners en een paardenkop (ik dus) maar de schuld van en slechte communicatie naar de buurt, en te weinig denkwerk vooruit. Enfin, zie scenario Lange Wapper dan snapt de niet-Hobokenaar het ook. De kasteeltjeshistorie is niet opgelost, het Cockerillhof is ingenomen door rijke nieuwe burgers en zal na jaren gerenoveerd worden, het Meerlenhof blijft leeg staan en verkrot langzaam, en door het conflict rond het CC blijft het Gravenhof er nu ook belabberd bijstaan, met ingesmeten ramen en de verloedering die erbij hoort.

En dan zijn er de besparingen op groen. Overal, of toch bijna worden de struiken weggemaaid en wil met ‘tijdelijk’ gras zaaien, kwestie van het onderhoud goedkoper te maken. Waarom stort men overal dan geen beton? Dan is er meteen meer parkeerplaats en daar kan je een veegmachine laten overheen gaan. Nee, Hoboken is in mijn ogen de laatste jaren achteruit gegaan, ondanks de vele verkiezingsbeloften en goed bedoelingen. En na 2012? Huilen is voor jou te laat…


Luc Jacmain

Uitgever en hoofdredacteur van http://www.volksgazet.be/ (zeg maar "De Hobookse Koerier")

Geen opmerkingen:

Een reactie posten