dinsdag 11 november 2008

Walk and don't look back...

Op het Schoon Verdiep zit Patrick Janssens, regerend salonsocialist en in een vorig leven reclamejongen en teletubbie, peinzend voor zich uit te staren. Hij draagt een stijlloze T-shirt van Louis Vuitton met een strak zittend broekje van Walter Van Beirendonck. Voor hem op zijn bureau ligt een lijst van ‘Les Grands Travaux’ uitgevoerd in Parijs door de opeenvolgende Franse presidenten zoals het Centre Pompidou, de Très Grande Bibliothèque, het Musée D’Orsay of recent nog het Musée du Quai Branly. Zo heeft elke Franse president zijn naam vereeuwigd met een ‘Groot Werk’.Wat in Parijs kan, moet nog beter kunnen in Antwerpen, denkt Patrick luidop. Het zijn tenslotte hoofdsteden die aan elkaar gewaagd zijn en zeer ambitieus als hij is, wenst hij ook zijn naam gebeiteld te zien in de geschiedenis van Antwerpen als de grote bouwmeester schitterend naast Pieter Appelmans (1373 – 1434).
Hieronder een overzicht van reeds geconcipieerde meesterwerken aangevuld met toekomstige.Laten we beginnen met de overbodige Deurganck- en Saeftinghedokken die, eens gevuld met water, nog moeilijk als groots herkenbaar zullen zijn. De unieke spookstad Doel zal als een litteken-meesterwerk het landschap kleuren. Wel groots en gelukkig ook zeer duur is het Vlinderpaleis in het Zuiden. Een beetje onpraktisch is evenwel dat bij regenweer de gevangeniscellen onderlopen waardoor de gevangenen moeten geëvacueerd worden. Helemaal niet erg want dit paleis was oorspronkelijk niet bedoeld als een justitiepaleis. Of toch wel?

Menselijke domheid

Prettig maar niet groots genoeg en dus een president onwaardig is het Museum Aan de Stroom (MAS). Dat de Precolumbiaanse verzameling van Dora Janssen naar het verbouwde Etnografisch Museum komt, is niet de verdienste van Patrick.Maar overweldigend zal de Lange Wapperbrug zijn in de Oosterweelverbinding. Over de dodelijke fijnstofoverlast spreekt de medicus in Patrick: “Walk and don’t look back”. Er wordt trouwens nog meer Engels uitgebraakt over deze topic: off the record over het geringe enthousiasme van de rest van het stadsbestuur (De Morgen), full ahead om Patrick Janssens in een hogere versnelling te zetten (Marc Van Peel), collateral damage is stoere oorlogstaal bestemd voor de omwonenden (Hilde Crevits), het is not done om terug te keren op een politieke beslissing (Marc Van Peel) enz. Beste Patrick en Marc: alleen dwazen en doden veranderen nooit van mening (J. Lowell) en je afzetten tegen menselijke domheid is al even uitzichtloos als hopen op verbetering (G. Gissing). Ten slotte kwam van Mieke Vogels drie jaar geleden de meest beroemde en kinderlijke uitspraak “Wat een mooie brug!” alsof het over speelgoed ging.

De herinrichting van het strand van Sint Anneke is voor Patrick te min. Daar zijn opvolgers voor.Begerig kijkt hij echter naar het Spoorwegemplacement Noord, een voormalig NMBS rangeerstation dat gesitueerd is tussen de Schijnpoort en de Noorderplaats en een totale oppervlakte heeft van 24 ha.

“Eureka, we hebben een paleis in het Zuiden, ik bouw er één in het Noorden: het Medisch Paleis in de vorm van een naar omhoog klimmende Esculaap”. Omdat paleizen altijd het dubbele kosten van de raming wordt het Erasmusziekenhuis ondergebracht bij collateral damage en verdwijnt. Eigenlijk is dit not done, maar de grond, eigendom van het OCMW, is door zijn uitzonderlijk centrale ligging een fortuin waard. De NMBS heeft zijn gronden verkocht aan een immobiliënmaatschappij die off the record een ruil voorstelt met het OCMW waardoor het Erasmusziekenhuis de facto opgedoekt wordt. Het zal Patrick worst wezen dat miljoenen euro’s aan recente investeringen in beide ziekenhuizen verloren gaan. Door Erasmus en Stuivenberg te laten opgaan in een moeilijker te bereiken noordelijker gelegen superhospitaal zal de unieke sociale rol van beide verloren gaan. Tenslotte wil men in deze toenemende vergrijzende maatschappij toch het aantal bedden verminderen, waarbij de werkdruk evenredig zal toenemen en het contact daarbij onpersoonlijker worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten