dinsdag 25 november 2008

Ons belastingsgeld verdient een stevig debat...

De Antwerpse gemeenteraad buigt zich deze week met de bespreking van de begroting 2009 over ons belastinggeld. Het is de belangrijkste raadzitting van het jaar. Er staat veel op het spel. Voor de eerste maal in jaren is er een tekort. Gelukkig beschikt de stad over een spaarpotje om het verschil bij te passen. Schepen van Financiën Luc Bungeneers (Open Vld) benadrukt dat dit eenmalig is. De vraag is of hij de volgende dagen de gemeenteraad hiervan kan overtuigen. Bovendien komen er heel wat zaken op ons af.

De financiële crisis en de economische recessie laten zich voelen in Antwerpen. Na een daling van de jongerenwerkloosheid gedurende vier jaar, steeg het aantal werkzoekenden onder de 25 jaar afgelopen maand met vijf procent. Het Antwerpse OCMW kijkt aan tegen een tekort van 14 miljoen euro. De indexverhogingen van de lonen van het OCMW-personeel en het groeiend aantal leefloners vanwege de hogere voedsel- en energieprijzen wegen zwaar door.

Er is dus genoeg stof voor een stevig debat over de weg die het beleid op moet. De uitdagingen komen in een rotvaart op de stad af. Mijn verbazing was dan ook groot dat er van dit debat nog niets te merken was in de jongste begrotingscommissies. Afgelopen week verwees een jong gemeenteraadslid naar een debat over de participatie van jongeren aan het beleid tijdens de begrotingscommissie. Debat? Ik wou dat het waar was, maar ik heb het niet gezien of gehoord. Ik weet niet wat sommigen als een debat beschouwen, maar een vraag stellen en een antwoord krijgen, is voor mij niet de definitie van een debat.

Tijdens de begrotingscommissies werd ook duidelijk dat gemeenteraadsleden steeds minder zicht krijgen op het geheel van het beleid in deze stad. Er zijn steeds meer zwarte gaten. Een deel van het beleid wordt uitgevoerd via de autonome gemeentelijke bedrijven, zoals het vastgoedbedrijf Vespa, het Havenbedrijf en het parkeerbedrijf GAPA. Deze autonome bedrijven bewezen al hun nut. Alleen worden ze steeds meer onttrokken aan de democratische controle door de gemeenteraad. Het schepencollege zit in de bedrijven stevig aan het stuur en wil dit zo houden. Dit is niet gezond.

Niet alleen de autonome gemeentebedrijven ontsnappen aan de controle van de gemeenteraad. Weer even naar de begrotingscommissies. Enkele gemeenteraadsleden van de meerderheid en oppositie peilden bij schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitster Monica De Coninck (sp.a) naar het sociaal beleid in deze stad. Toch geen onterechte vraag als je merkt dat de groep daklozen in het premetrostation Groenplaats wekelijks groeit. De aanzet was gegeven voor een boeiend debat, maar werd snel afgeblokt. “Het sociale beleid van de stad Antwerpen wordt voor 80 procent uitgevoerd door het OCMW en het OCMW staat in de begrotingsbespreking niet ter discussie”, zei De Coninck. Voor iedereen besefte wat er was gezegd, was de voorzitter van de raadscommissie al twee agendapunten verder.
Schepen Bungeneers belooft om de gemeenteraad op te roepen tot een stevig debat over de begroting en dus ook over de toekomst van onze stad. Als grootste stad van Vlaanderen zijn de gemeenteraadsleden dit aan zichzelf verplicht. Alleen kwamen ze tijdens de begrotingsbespreking in de commissies die verplichting niet na. Gelukkig krijgen zij en de Antwerpenaars deze week een tweede kans. Hopelijk komt er dan wel een stevig debat over de uitdagingen waar we in Antwerpen voor staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten