zaterdag 1 november 2008

Het "Dewinter"offensief...

Tot zes jaar geleden was het een halfjaarlijkse traditie dat het Vlaams Blok in Antwerpen met veel ophef de criminaliteitscijfers in de Scheldestad aan de pers doorspeelde, nog voor de burgemeester en de politietop ze onder hun ogen hadden gekregen. Dat leverde dan telkens vette krantenkoppen op, met in een hoekje weggestopt weliswaar een commentaar dat de cijfers misschien niet helemaal betrouwbaar waren. Maar wie treurt om zo’n commentaar? Wat telt is de ruimte en de titels die die criminaliteitscijfers in de krant krijgen. Woensdag kon Philip Dewinter nog eens in exclusiviteit uitpakken met criminaliteitscijfers. Weliswaar maar over een deel van dit jaar, en met als algemene tendens dalende criminaliteitscijfers.
“Het Vlaams Belang wil vanaf nu trimestrieel de criminaliteitscijfers en tendensen bekend maken. Hiermee wil het Vlaams Belang niet alleen de doofpotoperatie van Janssens en co doorbreken, maar tevens de burger op een eerlijke en open manier informeren”, orakelt Dewinter. Een voorbeeld van dat op een eerlijke manier informeren geeft hij onmiddellijk daarna. Dewinter: “De categorie ‘zware diefstal in woning’ blijft steken op het hoogste niveau ooit, zijnde 3 318 feiten voor de eerste 9 maanden (3 320 feiten in 2007) (Het blijft gelijk!, red.). Stijgen eveneens in de eerste 9 maanden van 2008… (Hoezo, "Stijgen eveneens"?, red.).” Dewinter geeft toe dat het aantal diefstallen uit auto’s verminderd is als gevolg van een preventiecampagne, maar over de daling van de geregistreerde criminaliteit in het algemeen heeft hij zijn eigen verklaring. “Ten gevolge van de algemene daling van de aangiftebereidheid vertoont de totale geregistreerde criminaliteit momenteel een daling met 6 % ten opzicht van dezelfde periode (in) 2007.” Uit wat moet blijken dat er een “algemene daling van de aangiftebereidheid” is als reden voor de dalende criminaliteitscijfers, zegt Dewinter er niet bij.
In januari wil het VB uitpakken met de cijfers voor het volledige jaar 2008, en verder zou het om de drie maanden uitpakken met de jongste evoluties. Burgemeester Janssens wil de criminaliteitscijfers overeenkomstig het bestuursakkoord maar eenmaal per jaar vrijgeven, tenzij er vanuit de bestuursmeerderheid een serieus signaal komt dat het vaker moet. Bij de politie zijn ze nu op zoek naar de informant van het VB. Het VB kon deze keer maar een belabberd fotokopietje van de criminaliteitscijfers bezorgen aan de pers, in tegenstelling tot de originele politierapporten die het vroeger kon doorspelen. Overigens zijn de criminaliteitscijfers voor wie ze echt nodig heeft om de twee weken beschikbaar. Om de twee weken worden ze aan de korpsleiding en afdelingschefs bij de politie bezorgd om er hun werking en operationele acties op af te stemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten