zondag 20 september 2009

Welke gekken sturen mij 10 euro...


Begin deze week beleefde het debat over de Oosterweel de laatste grote hoogdag voor de volksraadpleging op 18 oktober.

In het Vlaams Parlement gingen de BAM en de actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal in discussie met de selecte club van parlementsleden die nog kunnen volgen. Het werd een marathonzitting die vooral symboolwaarde had, want alle stellingen zijn toch al ingenomen. De eerstvolgende échte mijlpaal in het feuilleton is het referendum.

De VRT en Humo zorgden woensdag alvast voor een tussenstand. In een enquête onder 267 Antwerpenaren - een steekproef die eigenlijk te klein is - stelden zij de vraag van het referendum én de vraag over de tunnel, die van de Antwerpse gemeenteraad niet mag worden gesteld. De enquête zegt ook iets over het percentage van de bevolking dat van plan is om aan het referendum mee te doen.

Om met het laatste te beginnen: 48 procent gaat stemmen, 7 procent weet het nog niet. Als je bedenkt dat 10 procent van de stemgerechtigde Antwerpenaren moet komen opdagen, dan luidt de conclusie: dat zit wel goed. Gelukkig voor de mensen van Ademloos, want anders was al dat werk voor niets geweest.

En dan het stemgedrag: 47 procent stemt tegen de Lange Wapper, 41 procent is pro, 12 procent weet het niet. Spannend! Vooral omdat uit het onderzoek blijkt dat de niet-stemmers de balans doen omslaan als ze toch naar de stembus trekken.

De campagnes van de komende weken worden dus héél belangrijk. En de Antwerpenaars blijken helemaal niet zo massaal tégen de Lange Wapper te zijn als Ademloosvoorzitter Wim van Hees ons wil doen geloven. Trouwens, ik snap die man totaal niet, zeker nu hij 8000 smsjes heeft verstuurd naar mensen die ooit op zijn site geweest zijn om hen elk 10 euro te vragen om zijn campagne te sponsoren. Ik denk dat ik dat ook eens ga doen bij de lezers van deze krant. Als de mensen daar intrappen bij een Hollander, waarom dan niet bij enen van over 't water.

Tot slot de vraag over de tunnel van Arup/ Sum: 52 procent stemt pro, 32 procent tegen, 15 heeft nog geen idee. Nuchtere conclusie: de tunnel heeft meer voor- en minder tegenstanders dan het omstreden BAMtracé.

Voor ons is het belangrijkste besluit uit al deze cijfers en de bijbehorende interpretaties deze: de Antwerpenaar wil dat het eeuwige gebakkelei eindelijk ophoudt en dat er snel een oplossing komt voor die ellendige verkeersproblemen. Zijn voorkeur gaat uit naar een tunnel, maar als het per se een brug moet zijn, dan moet dat maar.

Het signaal aan de politici luidt: stop het geëmmer en beslis! Dat is wat ik tussen de regels van deze opiniepeiling lees.

1 opmerking: