vrijdag 25 september 2009

Pediaters of ondernemers?...

Het rommelt al een tijdje in het ZNA-Paola-kinderziekenhuis. Raad van bestuur ontevreden, directie ontevreden, verpleging ontevreden en pediaters ontevreden.
Van de Raad van Bestuur en van de directie begrijp ik hun ontevredenheid. Tenslotte is ZNA een autonoom stadsbedrijf en wordt daar gewerkt met het geld van de Antwerpse belastingsbetaler.
Van de verpleging begrijp ik hun ontevredenheid nog meer. Door de laksheid van de pediaters worden ze belast met taken die eigenlijk door een dokter moeten uitgevoerd worden, want tenslotte behoren bloed afnemen en intraveneuze inspuitingen geven tot geneeskundige, en niet tot verpleegkundige taken. Ik vraag me af welke dokter zijn verantwoordelijkheid zal opnemen als het eens mis gaat en wie dan gaat bekennen dat hij of zij die opdracht gegeven heeft.
En van de pediaters? Daarvan begrijp ik de ontevredenheid niet, omdat ze zelf aan de basis van de problemen liggen. Ze komen enkele uren in de kliniek werken (zeker niet meer dan 35, want dan zijn ze voltijds) om nadien in hun privépraktijk dikke honnoraria te gaan opstrijken. U kent het systeem: Een eerste afspraak in de kliniek en alle andere bij hen thuis, kwestie van de kassa te doen rinkelen.
De inslapende wacht laten ze liever over aan de dokters-stagiairs en de dokters-assistenten, die hun taken uitvoeren aan een loontje dat nog lager ligt dan dat van een ambulancier, maar waarvan zij de volle raadpleging ontvangen. Kijk er Uw ziekenhuisfactuur maar eens op na, dan zult U merken dat U verschillende honnoraria betaalt aan dokters die U nooit gezien heeft.
Nu de samenwerking met UZA stopgezet is krijgt het Paola-Kinderziekenhuis uiteraard minder dokters-stagiairs en dokters-assistenten, zodat de heren pediaters zelf de handen uit de mouwen moeten steken. En daar wringt het schoentje, want voor het eerst in jaren moeten ze echt werken voor hun inkomen, bezig zijn met geneeskunde inplaats van met geld, en dat zijn ze niet gewoon.
Tenslotte zien ze zichzelf al jaren niet meer als "kinderdokter", maar als ondernemers die niet anders doen dan incasseren, rekenen en beleggen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten