zaterdag 26 september 2009

Oorlog met de Hollanders?

De laatste dagen wordt er op het politieke vlak gespierde taal gesproken tussen Vlaanderen en Nederland. De ruzie gaat over de uitdieping van de Westerschelde. De Nederlandse Raad van State schorste die uitdieping op en nu zijn de Vlaamse politici boos.

Vlaamse politici willen niet naar de opening van het oesterseizoen in Antwerpen gaan omdat de oesters uit Nederland komen. Nu begint men ook de Nederlandse schippers te pesten door bepaalde sluizen af te sluiten om zogezegd aan de sluizen te werken. Sommige willen de geliefde Zeeuwse mosselen boycotten.

Nederland slaat terug want de Nederlandse verkeersminister Camiel Eurlings wil dat ons land zijn afspraken nakomt om een hsl-treinstel aan te kopen voor snelle verbinding tussen Den Haag, Breda en Brussel, maar die arme man beseft niet hoeveel de heraanleg van Antwerpen-Centraal en de heropening hiervan gisteren gekost heeft. Hij koppelt die belofte aan de verdieping van de Westerschelde.

Het lijkt wel of er oorlog op komst is. Het zal wel zo'n vaart niet lopen want de helft van onze soldaten zit in het buitenland en hun materiaal stamt nog uit de koude oorlog. Trouwens de twee fregatten die we van Nederland gekocht hebben zijn waarschijnlijk nog niet betaald. Gaan we terug naar voor 1830? Toen begon het met "De stomme van Portici" en bijna twee eeuwen later staat hij nog steeds aan het hoofd van de Belgische regering. Ik zie Patrick Janssens trouwens nog niet op het Steenplein in de loopgraven liggen in T-shirt en stalen helm, geflankeerd door Mieke Vogels in haar favoriete kleur en Fillip De Winter met zijn ogen op het Oosten gericht, inplaats van op het Noorden. Dit is voer voor diplomaten. We kunnen het ons niet permitteren om met ons buurland in onvrede te leven.

Al dat gepest of die oproepen tot het boycotten van Nederlandse producten is pure heikneuterigheid. Het bewijst alleen maar dat wij hier geen echte staatsmannen/vrouwen meer hebben maar emo-politici, of simpelweg postkaarten.

Het wordt tijd voor de uitdieping van de politiek, met of zonder baggerschepen. Maar ja, politiek stelt niet veel méér voor dan eens om de vier jaar gaan stemmen en dan degenen een mandaat te geven waarvoor we juist niet gestemd hebben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten