maandag 28 september 2009

Is 't stad dan toch niet van iedereen?...

Nog niet zo heel lang geleden had ik het hier over het aantal te regulariseren asielzoekers in Antwerpen én over het kostenplaatje daarvan. Ik had het toen ook over de bedragen en voordelen waar een geregulariseerde asielzoeker recht op heeft. Alles samengerekend, leefloon, verhoogde kinderbijslag, woon- en verwarmingstoelage toch al gauw, zij het niet allemaal in geld, om en bij de 1.500 euro of 60.000 oude Belgische frank. Omgerekend in een maand van 31 dagen spreken wij hier dus over een bedrag van iets meer dan 48 euro/dag.
Langs de andere kant zijn er in Antwerpen ook een heel deel daklozen. Sommigen door eigen schuld en/of drank- en/of drugverslaving, of met andere woorden, mensen die het min of meer zelf gezocht hebben en geen moeite doen om hun toestand te normaliseren.
Maar... er zijn er ook die op straat geraakt zijn door een faillisement, echtscheiding (bij het huwelijk nam de partner de hand en bij de scheiding nam hij/zij alles), ziekte, werkloosheid, enz... Met andere woorden, mensen die om een of andere reden door de mazen van het sociaal vangnet zijn gevallen en trachten, alleen of met hulp van straathoekwerkers en/of organisaties, terug vat te krijgen op hun leven.
Hebben die dan niet dezelfde rechten als de geregulariseerde asielzoekers? Ja, natuurlijk!! Deze Belgen hebben dezelfde rechten als de geregulariseerde niet-Europeanen, maar...
In Antwerpen krijgt een groot deel van de daklozen inplaats van het wettelijke leefloon van 711,56 euro/maand voor een alleenstaande of 474,37 euro/maand voor een samenwonende, een "vergoeding" van welgeteld 56 euro/week of 8 euro/dag!!! En de rest van het leefloon? Dat zou door het OCMW Antwerpen gespaard worden voor "betere tijden".
Probeer maar eens rond te komen met 8 euro/dag als je weet dat je in de Biekorf per nacht 1,5 euro betaalt voor een bed, in een sociaal restaurant 1,50 euro en voor een brood al gauw 2 euro. Dan ben je al 5 euro/dag kwijt enkel voor een bed en om "heel basic" te eten. Probeer met de 3 euro/dag die er overschiet maar eens een nieuw leven op te bouwen. Onmogelijk!!!
Ondanks de aanmaningen van de Minister van Maatschappelijke Integratie blijft deze onwettelijke toestand in Antwerpen duren.
Besluit: In Antwerpen kan je beter uit Jakamaka komen en U hier laten regulariseren, want dan ben je beter af dan de sukkelaar van een Belg die failliet is gegaan, zijn bezittingen zijn aangeslagen en op de straat moet leven omdat er geen andere oplossingen zijn.
Wat is de slogan van "t stad alweer? Ahja: "'t Stad is van iedereen."...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten