dinsdag 22 september 2009

Betogen...

Omdat alle mensen unieke wezens zijn hebben ze uiteraard niet allemaal hetzelfde idee over een politiek beleid, het beleid van hun werkgever, het beleid van eender wie. Gelukkig maar, want anders zouden we allemaal een soort robotten zijn die in dezelfde richting lopen, dezelfde kledij droegen, het zelfde voedsel aten, enz...

Maar... over die verschillen van mening kan gediscussieerd worden en tijdens die discussies kan de ene trachten de andere van zijn gelijk te overtuigen. Dat noemt men politiek. Wanneer men het echter niet kan halen van de tegenstander gaat men proberen groepen te vormen. Want samen sta je natuurlijk sterker dan alleen. Dan ga je als groep trachten de media te halen om Uw mening onder de aandacht van Jan Publiek te brengen en de gemakkelijkste manier daarvoor is betogen. Pleeg je tijdens zo'n betoging dan ook nog wat strafbare feiten, dan haal je zeker de krant.

Waar de betoger echter niet bij stilstaat is dat Jan Publiek, wiens aandacht hij tenslotte wilt, niet zo opgezet is met die al dan niet vreedzame betogingen.

Neem nu maar de regelmatig weerkerende akties in Antwerpen van "Bite Back", een bende alternatievelingen, grotendeels bestaande uit Nederlanders, die het, althans volgens hun zeggen, opnemen voor de dieren. Die maken er de gewoonte van om luidkeels hun mening te gaan verkondigen voor Antwerpse kledingszaken en zo de klanten van die winkel, tijdens de aktie, de toegang tot die winkels te beletten of minstens moeilijk te maken.
Je zal als zaakvoerder maar slachtoffer zijn van zo'n aktie, of een zaak hebben naast of in de straat van de beoogde winkel. Dan kan je je zakencijfer die dag wel op je buik plakken.

Kijk, van mij mag iedereen zijn mening verkondigen, maar moet dat persé in Antwerpen? Moet dat persé op een koopzaterdag in een drukke winkelstraat?

Ik snap niet dat de Antwerpse burgermeester zo gemakkelijk toelatingen aflevert voor dergelijke manifestaties in de binnenstad. Laat die klojo's hun mening verkondigen op een stuk braakliggend terrein, ver af van iedereen die er last van heeft. Of nog beter, verplicht ze van een job te zoeken, dan zullen ze weten dat geld verdienen moeilijker is dan een uitkering ontvangen en snappen ze misschien dat het verkondigen van hun mening niet mag gaan ten koste van de inkomsten van iemand anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten