maandag 21 september 2009

Autoloos...


Ondanks wat bewolking en een frisse wind kan men in Antwerpen voor wat betreft de autoloze zondag van een gigantisch succes spreken. De pas gehuwde Schepen Van Campenhout spreekt zelfs over 250.000 deelnemers en dat was ook te zien. De cafés en terrassen zaten afgeladen vol en in de winkelstraten en op de rommelmarkten was het koppen lopen.

Het bannen van “Koning auto” voor één dag heeft de Antwerpse middenstand alvast geen windeieren opgeleverd. In plaats van de wekelijkse uitstap naar de meubelgiganten aan de rand van de stad om te gaan windowshoppen werd, door sommigen noodgedwongen, gekozen voor een dagje in eigen stad. Voor veel Antwerpenaren dé gelegenheid om hun eigen stad te (her)ontdekken, een babbeltje te slaan op één van de vele terrasjes die de stad rijk is én een pintje te drinken zonder het risico te lopen nadien te moeten blazen. Het is bijna zoals de legendarische uitspraak van Johan Cruyf: "Ieder nadeel heb zen voordeel".

En toch zijn er altijd die commentaar hebben. Lees er in de ochtendkranten de commentaren maar op na. Zuurpruimen spreken over het afsluiten van de stad ten voordele van de wielertoeristen uit de provincie die alle verkeersregels aan hun laars lappen, toeganswegen die geblokkeerd en bewaakt worden door de politie, wat hen dan weer een gevoel van onveiligheid (???) bezorgd. Enfin, één keer per jaar dient men de auto te laten staan en men klaagt alsof de wereld vergaat.

Voor iedereen goed doen zal wel moeilijk blijven, zeker? Voor mijn part mag men Antwerpen iedere zondag autovrij maken. Tenslotte gaat het maar over een zéér beperkt gebied, waar men met een wagen toch weinig kan aanvangen, en Antwerpen heeft een openbaar vervoersnet dat je voor de prijs van één pintje van de ene kant van Antwerpen naar de andere vervoert.

In de Kloosterstraat ging Christus er zelfs bij liggen (foto), waarom zouden wij ons dan druk maken. En Wim van Hees? Die is nog aan het meten en rekenen hoeveel fijn stof er gisteren minder in de stad ronddwarrelde. Dus, hij gelukkig, iedereen gelukkig...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten