zondag 28 juni 2009

Roven met toestemming...

Wie binnen de grenzen van groot Antwerpen woont en nog nooit van de vrijdagse markt gehoord heeft, heeft ofwel 50 jaar in den bak gezeten, is totaal wereldvreemd of is iemand met "een hoek af".
Dit maar om te zeggen dat iedereen de vrijdagse markt op de Vrijdagmarkt wel kent, maar dat er weinigen zijn die weten wat daar werkelijk gebeurd. Velen denken nog steeds dat de door de deurwaarders aangeslagen goederen daar belanden, maar niets is minder waar. Wat daar voor een peulschil verkocht wordt zijn over het algemeen inboedels van een sterfgeval, overstocks van winkels en fabrikanten en de befaamde "retours". Daarmee bedoel ik defecte apparaten die tijdens de garantieperiode teruggebracht zijn en gewoon vervangen werden door een nieuw toestel. Het is niet voor niks dat de garantie op de vrijdagse markt verkochte goederen vervalt op het moment dat U betaalt.
Maar toch, ondanks alle rommel en onbruikbare zaken die daar voor een appel en een ei verkocht worden, heeft de vrijdagse markt zijn charme, zeker met de verscheidenheid van aanwezigen en kopers.
Vooreerst heb je de échte opkopers en de pseudo-antiquairs. De opkopers proberen voor een zo goedkoop mogelijke prijs de overstocks op te kopen om het in hun winkel aan te prijzen als nieuw en de pseudo-antiquairs kopen alles wat ook maar ouder is dan 14 dagen op om het nadien duur te verkopen op rommelmarkten, beurzen en tweedehandszaken.
De tweede categorie zijn de goedgelovige klanten. Zij kopen voor enkele euro's een spiksplinternieuwe TV, video, CD-speler, GSM, en noem maar op, om enkele dagen nadien nog eens geld te betalen om het ganse zootje naar het containerpark te brengen omdat niks werkt.
Maar... als de markt voorbij is (13.00 uur) en de mensen van de reinigingsdienst staan klaar om het niet verkochte restant mooi gescheiden op te halen en te vermalen, komt de zwaarste categorie van de markt tevoorschijn: Ali Baba en z'n veertig (het kunnen er ook meer zijn) rovers. Als aasgieren storten ze zich op overjaarse boeken, doorgezakte zetels, serviesgoed uit de jaren stillekes, kledij die enkel nog goed is om chroom op te poetsen, enz...
En ze doen dat met zo'n hevigheid dat ik elke week weer verschiet dat er geen 5 overvalwagens van de politie, 3 mugteams en 13 ziekenwagens aan te pas komen.
Sommige toeristen spenderen héél véél geld in Antwerpen en denken dan dat ze Antwerpen kennen en alles gezien hebben, maar dit gratis spektakel van roven met toestemming is met geen geld te betalen, en... geloof me, dat heeft niks met crisis of recessie te maken, dat is gewoon de ware aard van het zoogdier "de mens" dat boven komt.
(De foto is niet illustratief, maar echt tijdens het "roven" genomen. Zoek dus zelf maar uit wie Ali Baba en wie de veertig rovers zijn...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten