dinsdag 16 juni 2009

De politie, uw vriend?

Het zal je maar overkomen. Het is weekend, je gaat met je vrouw een avondje stappen en plots vliegen, in het café waar je zit, de kogels en glasscherven je om de oren.
Je schuilt onder de tafels in afwachting van de politie, waar je toch wat steun van verwacht, maar... het enige dat je te horen krijgt is : "Maak dat ge buiten zijt!"
Meer nog, wanneer je perfect de dader kan beschrijven, wil de politie niet eens je verklaring noteren, maar blaft ze je af met de woorden: "Maak dat je weg zijt! Ik wil jullie hier nooit meer zien!"
Het zou een scenario kunnen zijn voor een slechte aflevering van "Flikken" of "Zone Stad", maar dat is het niet. Het is pure realiteit!
Als dat een type-optreden is van de Antwerpse politie, awel proficiat dan. Is dat het resultaat van de eigen aanwervingscampagne? Is dat het resultaat van de inmiddels tien jaar oude politiehervorming? Is dat het resultaat van de cursussen "Omgaan met slachtoffers"?
Wat baat het in hemelsnaam om miljoenen te spenderen in slachtoffer- en tegenwoordig ook al daderhulp, als de eerste politiemensen die terplaatse komen hun kloten groter zijn dan hun grijze hersenmassa?
Ik vrees dat het méér dan hoge tijd is om de politiemensen opnieuw te scholen op de militaire, spartaanse manier zoals in de tijd van de rijkswacht. Nu worden ze bepamperd en kweken ze een pretentie die twee maal zo hoog is als hun lichaamsgrootte.
Maar als ze zelf beschoten worden beschijten ze zichzelf en zitten ze binnen de tien minuten om psychologische bijstand te schreeuwen. Politiewerk is meer dan parkeerbonnen schrijven en showen met een helicopter boven Antwerpen-centrum.
Ik hoop dat de korpschef zo vlug mogelijk tegen de betrokken inspecteurs zegt: "Maakt dat ge hier weg zijt! Ik wil U hier nooit meer zien!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten