dinsdag 30 juni 2009

Het hoofddoekverbod is minstens...

Het hoofddoekverbod is minstens een stap in de emancipatie van de onderdrukte moslimvrouw.

Vandaag laten wij de vice-voorzitter van het Antwerpse OCMW aan het woord over het hoofddoekenverbod, of eigenlijk... verbod op het dragen van religieuze en politieke symbolen:


Dagelijks moet ik immers vaststellen op de comités bijstand van het OCMW, waar de klanten in persoon voor de raad verschijnen, dat de hoofddoek verplicht wordt gedragen door een zéér groot aantal moslima. In combinatie met het dragen van de hoofddoek wordt de vrouw ook gedwongen om thuis te blijven, zij mag geen contacten onderhouden met medeburgers, tenzij de echtgenoot hier uitdrukkelijk mee akkoord gaat, of als er een begeleidster (chaperonne) bij is.
De dames in kwestie mogen geen Nederlandse lessen volgen, gaan werken is totaal uit den boze en ga zo maar voort.
Zeer frappant is ook het grote aantal van vrouwen hier in Antwerpen geboren, en dus in theorie met alle kansen om zich te ontwikkelen tot een onafhankelijk individu.
Eens het huwelijk gesloten met de werkloze nieuwkomer (kent de taal niet, heeft geen werkervaring) uit het land van herkomst wordt aan deze dames de kans niet gegeven om zich te ontplooien op de arbeidsmarkt.
Dit resulteert uiteraard in een zeer laag inkomen en werkloosheid.
In statistieken wordt dan aangehaald dat veer allochtonen onder de armoedegrens leven en geen inkomen verkrijgen uit arbeid. Wat is de oorzaak en wat is het gevolg?

Vrouwonvriendelijk

Inderdaad, de Islam is vrouwonvriendelijk, de laatste jaren lopen meer en meer vrouwen volledig gesluierd en in lange gewaden rond, twee à drie meter achter hun man aanschuifelend, als kindermeid en sexslaafje van de "heer des huizes". Er is in Antwerpen al lang geen sprake meer van een hoofddoek, neen, de vrouwen moeten zich volledig inpakken.
Dagelijks krijg ik in dossiers schrijnende verhalen te lezen van verkrachting binnen het huwelijk (dat al dat niet gedwongen was), agressie,opsluiting, verwaarlozing.

Gezinsverlating

Zijn er cijfers beschikbaar van het aantal echtscheidingen dat wordt uitgesproken nadat de buitenlandse partner zijn definitieve verblijfspapieren gekregen heeft?
In ieder geval, 620 van de 7085 OCMW leefloners heeft zijn statuut verkregen door gezinshereniging, dit impliceert dat iemand, meestal de partner, er voor ging zorgen. Dit cijfer is op drie maanden tijd alweer met 10 % gestegen.

Gaat een hoofddoekenverbod in scholen dit oplossen?

Ik ben overtuigd van wel.
Doordat de regel om de hoofddoek op de school niet te dragen door de organiserende overheid wordt opgelegd zal dit voor veel vrouwen de kans geven om zich te onttrekken aan de groepdruk en de bedreigingen van hun geloofsgenoten.
Het is misschien een eerste stap op weg naar dat waar deze meisjes recht op hebben, de volledige ontplooiing als individu in een maatschappij waar gelijkheid voor man en vrouw een van de basisstenen is.
Uiteraard zijn verdere maatregelen nodig.
Twintig jaar heb ik moslimmeisjes bij mij op kantoor als stagiaire gehad.
Tijdens onze gesprekken vertelden ze mij steeds over de enorme druk die door hun broers en de familie werd uitgeoefend indien zij zich te "westers" gedroegen.
De angst sloeg hen om het hart als ze op vakantie moesten naar de familie in het thuisland, want de kans dat ze gehuwd terugkwamen zat er dik in.
Relaties met niet islamjongens, ook gewonen klasgenoten was dikwijls taboe. In het grootste geheim hadden ze soms de kans om te bellen of te sms’en.
O wee als een afspraakje uitkwam, dan werden ze door de broer even op hun plaats gezet, met de nodige schrammen en builen als resultaat.

Realisme in deze zaak is echt noodzakelijk.

De weg naar de integratie van de Islam in onze Westerse maatschappij zal via geëmancipeerde moslima gebeuren of zal volledig mislukken.
Door de vrijheid en de ontplooiing van ieder individu te garanderen en te beschermen kunnen we hopelijk naar een betere maatschappij evolueren voor islamieten en niet-islamieten.
Mijn vrijheid stopt immers waar die van jou begint.

Marco Laenens - vice-voorzitter OCMW Antwerpen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten