zaterdag 27 juni 2009

Het gaat niet alleen om een Antwerpse school...

Dedecker: "Politiek moet nu eindelijk verantwoordelijkheid opnemen"Lijst Dedecker wil dat de politiek haar verantwoordelijkheid opneemt in het debat rond het hoofddoekenverbod. "Als stedelijke scholen het gezag niet meer kunnen opbrengen om een duidelijk sociale maatregel op te leggen, dan moet de overheid maar in de plaats treden", aldus Jean-Marie Dedecker. Het West-Vlaamse kamerlid vindt dat de politiek zich systematisch heeft verscholen achter de autonomie van de scholendirecties en pleit voor een lekenstaat naar Frans model.
De partij wijst erop dat de hoofdreden voor de achteruitstelling van allochtonen op de arbeidsmarkt hun taal- en schoolachterstand is. Daarom vindt Lijst Dedecker het schandalig dat een imam het aandurft om de Antwerpse moslima’s de raad te geven niet naar school te gaan als ze hun hoofddoek niet meer mogen dragen."Of het nu de gemeenten, provincies, Vlaamse of federale regering zijn die het probleem aanpakken, doet er niet toe", vindt Dedecker. "De politieke mandatarissen moeten kleur bekennen en zeggen of ze kiezen voor de echte vrijheid van onze schoolkinderen. Elke religieuze of ideologische verknechting moet daarbij geweerd worden."
N-VA: "Imam gaat over de schreef in hoofddoekendebat"De Antwerpse imam Nordin Taouil gaat ver over de schreef met zijn oproep aan alle moslims om hun kinderen in september niet naar school te sturen. Dat vinden althans N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams parlementslid en onderwijsspecialist Kris Van Dijck. Ze steunen de directie van de twee Antwerpse scholen: als zij vaststellen dat er steeds meer moslima’s een hoofddoek dragen en andere meisjes onder druk zetten om hetzelfde te doen, hebben ze het recht om in het belang van de harmonie in hun school in te grijpen.
"De imam geeft volgens Van Dijck een compleet onverantwoord signaal met zijn oproep. "Ouders oproepen om hun kinderen niet naar school te sturen, is onverantwoord. Het dreigt de toekomst van deze zo al zwakke jongeren te breken. Alsof de schoolse achterstand van veel allochtone jongeren al niet erg genoeg is. Met het gelijke onderwijskansenbeleid dat de Vlaamse overheid sinds 2002 voert, krijgen scholen met veel kinderen van allochtone afkomst heel wat extra middelen, aldus de N-VA’er.De N-VA betwist het recht op het dragen van een hoofddoek niet, maar dat recht is niet absoluut.
"Godsdienstvrijheid is een zeer belangrijk principe, maar dit betekent niet dat een bepaalde godsdienst alle uiterlijke kenmerken van die godsdienstbeleving mag opleggen aan onze gemeenschap. Het behoort dan ook perfect tot de autonomie van schooldirecties om te waken over de harmonie in hun school en als zij oordelen dat die in gevaar komt, dan mogen zij wel degelijk ingrijpen", vindt Bart De Wever.
Moslimliga niet akkoord met oproep imam : "Wij gaan niet akkoord met de oproep van de Antwerpse imam aan alle moslims om hun kinderen in september niet naar school te sturen." Dat zegt Farid El Machaoud, woordvoerder van de Moslimliga in België en voorzitter van de Unie van Moskeeën. "De oproep gaat in tegen de basisprincipes van de islam.""Wij zijn tegen een verbod op het dragen van een hoofddoek in de scholen. We kunnen de scholen echter natuurlijk ook tot niets verplichten", aldus El Machaoud. "Zo’n verbod komt de integratie helemaal niet ten goede en zorgt voor meer discriminatie en gettovorming." De woordvoerder geeft toe dat sommige meisjes misschien wel een sociale druk ervaren, maar de meerderheid draagt de hoofddoek uit religieuze overtuiging en omdat ze dat zelf willen. (bron:belga)
Reactie: Ik kan mij aansluiten bij deze 3 versies.. het kan gewoon niet zijn dat religie beinvloeding mogelijk gemaakt word op een openbare school. Totale scheiding van religie en staat is dan ook een dringende noodzaak..voor het goed uit de hand loopt. En voor de moslimliga dit nog.. die hoofddoek maakt net dat er een getto gecrieerd wordt..het is gewoon een teken van discriminatie tussen man en vrouw...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten